Historisk arkiv

Svar på spørsmål om utviklingen i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) om utviklingen i Sudan.

Skriftlig spørsmål nr. 1866 (2018-2019).
Datert 14.06.2019

Fra representanten Audun Lysbakken (SV):
I lys av den siste utviklingen i Sudan, hvordan kan Norge bidra til å støtte folkets ønske om et sivilt styre som fører til demokrati, fred og stabilitet, og hvordan reagerer Norge ovenfor sudanske myndigheter på handlingene til de paramilitære styrkene Rapid Support Forces (som inkluderer Janjaweed-militsen) i landet den siste uken?

Utenriksministerens svar: 
Norge har siden fredsforhandlingene i sørlige Sudan tidlig på 2000-tallet samarbeidet tett i en troika med Storbritannia og USA. Troikaen har fulgt den politiske krisen i Sudan tett. Massedemonstrasjonene som har pågått siden desember i fjor førte til at president Bashir ble avsatt 11. april. Demonstrasjonene har vært ikke-voldelige men de har ved flere anledninger blitt møtt med vold fra myndighetene. Norge har flere ganger uttalt tydelig at sudanere har rett til å demonstrere mot myndighetene uten å risikere liv og helse. Sammen med troika-landene har Norge fordømt vold mot demonstrantene ved flere anledninger, også i forbindelse med drapene og overgrepene mot demonstrantene 3. juni. Norge har tatt opp med myndighetene i Khartoum at militærrådets handlinger var uakseptable og understreket behovet for en rask overgang til et sivilt styre.   

En bærekraftig løsning for krisen i Sudan fordrer både etablering av et sivilt styre og håndtering av den økonomiske krisen i landet. Norge støtter Den afrikanske unionens (AU) arbeid med å finne en politisk løsning på krisen gjennom å støtte samtalene mellom militærrådet og den politiske opposisjonen «the Forces for Freedom and Change». Foruten Troikaens tydelige politiske støtte til AU, gir Norge også støtte til å styrke AUs forhandlingskapasitet. Fra norsk side vektlegges at en politisk løsning må ha støtte i regionen og nabolandene. AU, med etiopisk assistanse, spiller derfor en viktig rolle.

Den politiske og økonomiske krisen henger sammen i Sudan. For å håndtere den økonomiske krisen må det gjennomføres omfattende politiske reformer. Dette vil bli et veldig krevende arbeid for en sivil overgangsregjering. På lang sikt må landets gjeldssituasjon håndteres og på kort sikt vil Sudan trenge massiv støtte både gjennom humanitær assistanse og utviklingshjelp. Norge deltar i de internasjonale diskusjonene om fremtidig støtte for Sudan. I disse samtalene deltar både AU, EU, FN samt land fra Afrika, Gulfen og vestlige land. Norge vil gjøre sin del.