Historisk arkiv

Svar på spørsmål om EØS-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Emilie Enger Mehl (Sp) om EØS-avtalen er et "skrekkeksempel" eller "verdens beste handelsavtale".

Skriftlig spørsmål nr. 1308.
Datert 26.03.2019

Fra representanten Emilie Enger Mehl (Sp) til statsministeren, overført til utenriksministeren:
I 2014 sa statsministeren til Aftenposten at hun forsto at daværende statsminister i Storbritannia David Cameron brukte Norge og EØS-avtalen som «skrekkeksempel» på hvordan et land kan havne i en posisjon der de blir styrt med faks fra Brussel. På NHOs årskonferanse i januar 2019 sa statsministeren at EØS er «verdens beste handelsavtale». Disse to utsagnene virker ikke å være forenlige. Mener statsministeren at EØS-avtalen er «et skrekkeksempel» eller «verdens beste handelsavtale?

Utenriksministerens svar:
Jeg viser til spørsmål fra representanten Emile Enger Mehl til statsministeren som hun har bedt meg svare på.

I motsetning til Storbritannia valgte Norge å ikke bli medlem i EU, med de rettigheter, påvirkningsmuligheter og forpliktelser det innebærer. Som et alternativ har Norge, sammen med Island og Liechtenstein, valgt EØS-avtalen som tilknytningsform til EU.

EØS-avtalen sikrer norsk næringsliv tilgang til det indre marked med like konkurransevilkår, forutsigbarhet og tollfrihet for de fleste varer samt et arbeidsmarked på 500 millioner mennesker. Den er vår mest omfattende – og viktigste ­­– internasjonale avtale.

Tilgangen til EUs indre marked og EU-programmene vi har gjennom EØS-avtalen, har skapt gode vilkår, muligheter og rettigheter for norske bedrifter, entreprenører, studenter og den enkelte borger.

Hele 75 prosent av vår eksport går til EØS. Uten den forutsigbarheten EØS-avtalen gir oss, vil norske eksportører rammes, ikke minst i distriktene. Fravær av en avtale vil ha negative konsekvenser for norsk økonomi.

Tilgangen til EUs indre marked og EU-programmene vi har sikret gjennom avtalen, har skapt vilkår som gir enorme muligheter og rettigheter for norske bedrifter, entreprenører, studenter og den enkelte borger. EØS-avtalen er altså mye mer enn selv de mest avanserte frihandelsavtalene. Derfor støtter og arbeider regjeringen for felles-europeiske løsninger på utfordringer slik som klimaendringer, irregulær migrasjon og arbeidslivskriminalitet.

Brexit har vist at det ikke er mulig å ta del i fordelene med det indre marked, uten å også dele pliktene. En mindre forpliktende samarbeidsordning med EU vil føre til at Norge får færre rettigheter.

I en tid med press på internasjonalt samarbeid, er det i vår grunnleggende interesse å hegne om den. Regjeringen vil ivareta de avtalene vi har med EU og jobbe sammen med EU for mer forpliktende internasjonalt samarbeid.