Historisk arkiv

Svar på spørsmål om prioritering av midler til internasjonale helsetiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Børge Brendes svar på et spørsmål fra Ruth Grung (Ap) om hvilke åpne og kunnskapsbaserte prosesser som har blitt lagt til grunn for omprioriteringen av midler til internasjonale helsetiltak.

Skriftlig spørsmål nr. 687 (2016-2017).
Datert 16.02.2017

Fra representanten Ruth Grung (Ap) til utenriksministeren:
Norge har sammen med Guineas president, Bill Gates med flere, etablert partnerskapet Cepi for å utvikle vaksiner der markedsintensiver ikke bidrar. Et nyttig tiltak, men det løser ikke problemer knytt til svake helsesystemer, mor-barn helse, ikke-smittsomme sykdommer, fattigdom og underernæring. Norge finansierer tiltaket med å kutte fra forskning på nettopp disse områdene. Hvilke åpne og kunnskapsbaserte prosesser har blitt lagt til grunn for denne omprioriteringen av midler?

Utenriksministerens svar:
Forskningsrådets program for global helse og vaksinasjonsforskning (Globvac) er en viktig finansieringsmekanisme for global helseforskning i Norge. Evalueringer viser at programmet har lyktes i å styrke den nasjonale kapasiteten innen global helse- og vaksinasjonsforskning, samtidig som det har bidratt betydelig til kapasitetsbygging i utviklingsland.

Globvac har en godkjent finansieringsramme på 593,7 millioner kroner for perioden 2012-2020. I budsjettet for 2017 er det satt av 120 millioner kroner til programmet. Dette er samme nivå som for 2016, og det høyeste årlige beløpet som er bevilget siden 2012. I lys av de gode resultatene, og for å styrke dette arbeidet ytterligere, vil Utenriksdepartementet utvide den allerede godkjente finansierings­rammen til Globvac med 105 millioner kroner for perioden 2018-2020.

Erfaringene fra ebola-epidemien i Vest-Afrika i 2014-2015 har synliggjort at det er et stort gap i forskning og utvikling av vaksiner og medisiner mot sjeldne smittsomme sykdommer. Forskning finansiert gjennom Globvac bidro betydelig til utvikling av en ebola-vaksine i etterkant av epidemien. I tillegg til fortsatt finansiering av Globvac, vil Norge gi støtte til «Koalisjonen for epidemisk beredskap og innovasjon» (Cepi), som er et nytt internasjonalt initiativ for utvikling av vaksiner mot epidemiske sykdommer. Sekretariatet for Cepi vil legges til Oslo.