Historisk arkiv

Svar på spørsmål om ytringsfrihet og akademisk frihet Tyrkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (Ap) om hva utenriksministeren blant annet gjør overfor tyrkiske myndigheter for å sikre at ytringsfrihet og akademisk frihet blir ivaretatt i Tyrkia .

Skriftlig spørsmål nr. 690 (2018-2019).
Datert 08.01.2019

Fra representanten Torstein Tvedt Solberg (Ap) til utenriksministeren:
Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til utenriksministeren: Før jul ble Prof. Dr. Gençay Gürsoy dømt til to år og tre måneder i fengsel for å ha signert oppropet "Academics for Peace" i Tyrkia. Hva konkret gjør utenriksministeren overfor tyrkiske myndigheter for å sikre at ytringsfrihet og akademisk frihet blir ivaretatt i Tyrkia, og hva hun vil gjøre med denne konkrete saken? 

Begrunnelse: Rundt 2000 tyrkiske akademikere signerte oppropet som omhandlet Kurdistan, mens tyrkiske myndigheter kaller dette et opprop for terroristpropaganda. Gençay Gürsoy har en sønn og to barnebarn som bor i Stavanger, som naturlig nok er bekymret for situasjonen for sin far og farfar. Gençay Gürsoy anker dommen, men familien tror anken neppe når frem. Denne saken er nok et eksempel på at menneskerettigheter, ytringsfrihet og akademisk frihet er under press i Tyrkia, og Norge bør gi klar beskjed ti1 tyrkiske myndigheter om at dette ikke kan fortsette.

Utenriksministerens svar:
Situasjonen for menneskerettigheter, ytringsfrihet og rettsstatens stilling i Tyrkia er bekymringsfull. Et høyt antall parlamentarikere og andre politikere, journalister, akademikere, offentlige ansatte og andre sitter fengslet. Prof. Dr. Gençay Gürsoys sak er en del av dette bildet. Regjeringen har gjentatte ganger både bilateralt og multilateralt gitt uttrykk for at menneskerettighetene og rettsstatlige prinsipper må respekteres og håndheves. Vi vil fortsette å gjøre det så lenge den bekymringsfulle situasjonen vedvarer.

Regjeringen har styrket støtten til sivilt samfunn i Tyrkia i takt med den forverrede situasjonen. I 2018 gikk 11,5 millioner kroner til organisasjoner i Tyrkia som arbeider med menneskerettigheter. Det er en økning fra seks millioner i 2017.Vår ambassade i Ankara prioriterer høyt å være til stede ved rettssaker mot tyrkiske menneskerettighetsforkjempere, parlamentarikere og journalister. Departementet vil via ambassaden i Ankara fortsette å følge med på denne og tilsvarende saker.

Regjeringen prioriterer arbeidet for å fremme ytringsfrihet høyt. Beskyttelse av journalister, forfattere og menneskerettighetsforsvarere står særlig sentralt i norsk menneskerettighetspolitikk. Regjeringen støtter også Europarådets samarbeid og dialog med tyrkiske myndigheter. Europarådets viktigste oppgave er å verne om menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsippet.