Svar på spørsmål om våpen i Syria

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Bjørnar Moxnes (Rødt) om reaksjonen på at USA har solgt våpen som har havnet i hendene på opprørere i Syria - som USA og Norge ønsker å bekjempe.

Skriftlig spørsmål nr. 583 (2017-2018).
Datert 18.12.2017

Fra representanten Bjørnar Moxnes (Rødt):
Hva er utenriksministerens vurdering av at USA, en av Norges nærmeste allierte, har solgt våpen som har havnet i hendene på opprørere i Syria, blant dem IS?

Utenriksministerens svar:
Norge har de siste årene deltatt i anti-Isil-koalisjonen sammen med over 70 andre land og partnere. Her er USA en sentral aktør. Innsatsen er bredt anlagt og inkluderer også militære virkemidler. Det er åpenbart i vår felles interesse at våpen ikke havner i hendene på dem vi ønsker å bekjempe. Isil er i dag så å si territorielt nedkjempet i det meste av Irak og Syria, selv om kampen mot Isil ennå ikke er over.

Utenriksdepartementet har ikke kunnet verifisere opplysningene som ligger til grunn for representanten Moxnes' spørsmål. Generelt er det viktig å hindre at våpen selges til eller på annen måte tilflyter uønskede mottakere. Gode eksportkontrollsystemer skal bidra til å sikre at dette ikke skjer. Når det likevel forekommer, er det viktig at det avdekkes. Uavhengige institusjoner og organisasjoner kan spille en betydelig rolle i dette arbeidet.

Til toppen