Historisk arkiv

Svar på spørsmål om dommen mot Nasrin Sotoudeh

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Sheida Sangtarash (SV) om hva som er Norges reaksjon på dommen mot den iranske menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh og hvordan dette blir formidlet overfor Iran.

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr 1204.
Datert 13.03.19

Fra representanten Sheida Sangtarash (SV) til utenriksministeren: 
Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til utenriksministeren: Hva er Norges reaksjon på dommen mot den iranske menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh, og hvordan blir dette formidlet i bilateral dialog med Iran?  

Utenriksministerens svar:
Jeg deler representantens bekymring for dommen mot den iranske menneskerettighets­advokaten Nasrin Sotoudeh. Selv om det er knyttet usikkerhet til omfanget av dommen, gjør det ikke saken mindre alvorlig. 

Norge har gjort sitt syn kjent overfor iranske myndigheter. Den iranske ambassadøren ble kalt inn til Utenriksdepartementet 12. mars. Det ble gjort klart at vi reagerer på dommen mot advokat Sotoudeh, at vi forventer at dommen revurderes, og at det garanteres for hennes rett til en rettferdig ankeprosess.

Regjeringen ser på de stadige arrestasjoner og fengslinger av menneskerettighets­forsvarere i Iran som svært bekymringsfullt. Når menneskerettighetsforsvarere og advokater dømmes på vilkårlige kriterier, er dette i strid med etablerte rettsstats­prinsipper som også Iran har sluttet seg til. Vi oppfordrer iranske myndigheter til å etterleve internasjonale menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper, og respektere fundamentale rettigheter som ytringsfrihet og retten til fredelig demonstrasjon, ikke minst for kvinner, journalister og menneskerettighets­forsvarere. 

Jeg vil understreke at Norge har en bred utveksling og dialog med Iran, der menneskerettighetene er et sentralt tema. Vi tar opp konkrete problemstillinger både direkte med landets myndigheter, og i FN. Senest den 11. mars holdt Norge innlegg i FNs menneskerettighets­råd i en diskusjon om menneskerettighetssituasjonen i Iran, der vi satte søkelyset på det som er kjernen i Nasrin Sotoudehs sak: det uholdbare i fengslingen av menneskerettighetsforsvarere på vilkårlige kriterier, i strid med internasjonalt anerkjente rettsstatsprinsipper.  

Utenriksdepartementet vil fortsette å følge nøye med på utviklingen i denne saken og andre alvorlige menneskerettighetssaker i Iran. 

Det vises for øvrig til svar på spørsmål nr. 1196 (2018-2019).