Historisk arkiv

Svar på spørsmål om forlengelse av mandatet til observatørstyrken i Hebron

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Anniken Huitfeldt (Ap) om når og på hvilken måte norske myndigheter først ble kjent med at Israels regjering ikke ønsket å forlenge mandatet for den internasjonale observatørstyrken i Hebron.

Skriftlig spørsmål nr. 923 (2018-2019).
Datert 08.02.2019.

Fra representanten Anniken Huitfeldt (Ap) til utenriksministeren:
Når og på hvilken måte ble norske myndigheter først kjent med at Israels regjering ikke ønsket å forlenge mandatet for den internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH)? 

Utenriksministerens svar:
Israelske myndigheter informerte per telefon mandag kveld 28. januar Norges ambassadør i Tel Aviv om at de ikke ønsket å fornye mandatet til TIPH utover 31. januar. Den norske ambassaden i Tel Aviv og de andre landene som deltar i TIPH (Italia, Sveits, Sverige og Tyrkia) hadde tirsdag 29. januar et møte med israelsk UD, der den offisielle beslutningen om å ikke fornye mandatet til TIPH, ble avlevert.

Forberedelsene til fornyelsen av mandatet, som utløp ved midnatt 31. januar, foregikk etter vanlig prosedyre. Det ble først sendt til palestinsk side, som undertegnet, og deretter levert til undertegning i Israel, i andre halvdel av januar.

Til tross for at oppdraget er blitt fornyet av partene hver sjette måned i over 22 år, har TIPH ofte vært gjenstand for politisk debatt i Israel. Dette var tydelig i forkant av utløpet av denne mandatperioden, som denne gangen også fant sted i oppløpet mot det israelske valget 9. april.

Som jeg understreket i mitt skriftlige svar til representant Aukrust den 31. januar 2019, så beklaget jeg den 1. februar, i en fellesuttalelse med utenriksministrene fra de andre bidragslandene, den ensidige israelske beslutningen om ikke å fornye mandatet til TIPH. I den samme uttalelsen protesterte vi også tydelig mot den israelske påstanden om at TIPH har motarbeidet Israel, noe vi også har gitt klart uttrykk for overfor israelske myndigheter.

Selv om Norge mener at det fortsatt er behov for en internasjonal tilstedeværelse i Hebron, er Norge og de andre landenes bidrag til TIPH avhengig av begge parters samtykke og anmodning.