Historisk arkiv

Svar på spørsmål om minoritetsgrupper i Xinjiang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Une Bastholm (MDG) om hva utenriksministeren gjør for å fremme menneskerettighetene til uigurer og andre minoritetsgrupper i Xinjiang.

Skriftlig spørsmål nr. 2036 (2017-2018)
Datert 09.08.2018

Fra representanten Une Bastholm (MDG) til utenriksministeren:
Hva gjør utenriksministeren overfor kinesiske myndigheter for å fremme menneskerettighetene til uigurer og andre minoritetsgrupper i Xinjiang?

I en artikkel i Aftenposten 29. juli omtales situasjonen for uigurer og andre minoritetsgrupper i den kinesiske provinsen Xinjiang (Øst-Turkestan), som "de siste årene [har] blitt ofre for en massiv undertrykkelseskampanje der de strippes for både identitet og frihet, ifølge eksiluigurer, Kina-eksperter og en rekke internasjonale menneskerettsorganisasjoner". Artikkelen siterer også den amerikanske, republikanske politikeren Marco Rubio, som omtaler situasjonen som "noe av det mest grusomme som skjer i verden i dag", i forbindelse med en høring om dette i den amerikanske Kongressen.

I en rapport fra Human Rights Watch fra juni 2018 fremgår det blant annet at titusener av uigurer er utenomrettslig fengslet i såkalte omskoleringssentra, der de holdes i månedsvis, uten mulighet til å kontakte familie og advokater. HRW har også dokumentert at barn holdes i slike sentra, som kinesiske myndigheter benekter at eksisterer.

Utenriksministerens svar:
De siste månedenes rapporter om situasjonen for muslimske minoriteter i Xinjiang vekker bekymring. Dette er det også gitt uttrykk for fra Utenriksdepartementets side, sitert i artikkelen representanten refererer til i sitt spørsmål. Hvis påstandene som fremsettes i rapporten medfører riktighet, er det alvorlig.

Vi har også merket oss bekymringene som er kommet til uttrykk under den pågående høringen av Kina i FNs rasediskrimineringskomite (CERD). Kinesiske myndigheter på sin side gjør gjeldende bekymring for sikkerhetsutfordringer knyttet til radikalisering og voldelig ekstremisme. Utenriksdepartementet vil fortsette å følge situasjonen i Xinjiang.

Bilateral dialog og multilateralt samarbeid er våre viktigste virkemidler i arbeidet for å fremme og beskytte menneskerettigheter. Som en integrert del av regjeringens utenrikspolitikk, er menneskerettigheter en viktig del av dagsordenen for vår bilaterale dialog med Kina. Multilateralt vil Norge delta i FNs periodiske landhøring (UPR) av Kina som finner sted i Menneskerettighetsrådet i november. Dette er en anledning til å gi konkrete anbefalinger om menneskerettighetssituasjonen i Kina.