Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Frakter syriske kjemikalier til destruering

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Det norske lastefartøyet «Taiko» har begynt fase to av operasjonen med å uttransportere Syrias kjemiske stridsmidler. I dag satte Taiko kursen mot Finland og deretter USA, hvor kjemikaliene skal destrueres.

Så langt er omlag 92 prosent av Syrias kjemiske stridsmidler brakt ut av landet. Det danske lastefartøyet Ark Futura forblir utenfor Syrias kyst sammen med militære eskortefartøyer fra den internasjonale styrken, inkludert kystvaktskipet KV Andenes. Styrken blir stående i påvente av at syriske myndigheter skal oppfylle sine forpliktelser med å levere de siste åtte prosentene til havnen i Latakia.
 
- Det er på høy tid at syriske myndigheter får ut siste rest av kjemiske stridsmidler slik at disse våpnene ikke lenger kan brukes mot landets befolkning. Den flernasjonale styrken vil bli værende i Middelhavet til det er gjort. Samtidig er det nødvendig å komme i gang med operasjonens mål som er destruering av kjemikaliene, sier utenriksminister Børge Brende.
 
Norge og Danmark stilte i desember 2013 med en maritim styrke og to lastefartøyer for å bidra til å oppfylle FNs sikkerhetsrådsresolusjon 2118 om destruering av Syrias kjemiske våpen. Både det danske «Ark Futura» og det norske «Taiko» har siden januar hentet ut kjemiske stridsmidler fra den syriske havnebyen Latakia. Et spesialistteam fra Forsvaret påser at lasten overvåkes slik at overfarten og lossingen skjer på forsvarlig vis.