Ta vare på kjæledyret ditt i ferien

Nå er det ferie, og da er det viktig å se til at dyrene har det bra. Som dyreeier må du planlegge ferier også med tanke på at dyret skal ha det godt.

– Å ha eller skaffe seg kjæledyr kan være en stor glede, men det medfører også et stort ansvar. Du som eier er ansvarlig for at dyret får forsvarlig tilsyn og stell hele året, også i ferien. Nå som det kan bli varmt må du også huske på at dyr må få tilgang til vann, skygge og frisk luft. Vær spesielt oppmerksom på at temperaturen i en parkert bil raskt kan stige til farlige nivåer, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Det kan bli veldig varmt inne i biler. Selv i halvskygge og skygge kan temperaturen bli høy. Hvert år rammes hunder etterlatt i bil av overoppheting. Dette kan skape store lidelser og i verste fall forårsake død. Tegn på alvorlig overoppheting kan være kraftig pesing, ustøhet, at dyret virker forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn og eventuelt besvimer. Dersom du ser et dyr innesperret i en varm bil, bør du raskt prøve å få tak i eieren. Lar ikke det seg gjøre, bør du kontakte politiet. Nødhjelp kan bestå i å avkjøle dyret med vann som ikke er for kaldt. Deretter bør dyret få tilsyn av veterinær som kan gi videre behandling.

Ta vare på kjæledyret ditt i ferien
Ta vare på kjæledyret ditt i ferien. Foto: Colourbox

Ikke la de firbente være alene

Det er ikke lov å reise fra dyr uten å sørge for at de får godt tilsyn, mat og vann mens du er borte. Hvis du ikke kan eller vil ta med kjæledyret ditt, kan du få noen andre til å ta seg av dyret mens du er bortreist, eller du kan bestille plass til dyret på et dyrepensjonat. Det er ikke akseptabelt eller lovlig å forlate eller dumpe et dyr så det blir hjemløst/eierløst.

Husk at etter dyrevelferdsloven kan ikke barn under 16 år kan ha et selvstendig ansvar for dyr. Det er derfor foreldrene eller andre voksne som har det overordnet ansvaret for å sikre at dyret får den oppfølging det har behov for, enten det er familiens egne dyr eller om barnet passer dyr for andre.

ID-merk dyret ditt før du drar på ferie

Det er ikke krav om identitetsmerking av kjæledyr som bare oppholder seg i Norge, men både Mattilsynet og departementet anbefaler likevel til at du sørger for slik merking før du reiser på ferie. Skal en på ferie og dyret ved et uhell kommer bort fra eier, er det større sjanse for at dyr og eier kan gjenforenes dersom dyret er merket.

Selve merkingen må gjøres hos veterinær. Både hunder og katter merkes som oftest med en elektronisk mikrochip som plasseres under huden på dyret, og som ved skanning gir en sikker og rask identifikasjon av dyr og eier. Avlesing av mikrochip kan gjøres flere steder, blant annet hos veterinær, på politi- og lensmannskontorer og tollstasjoner. I tillegg har både en del redningssentraler, viltnemnder og hundeklubber egne avlesere.