Tale ved åpning av nye torgboder på Fisketorget

Statsminister Erna Solbergs tale ved åpningen av to nye grindbygg på Fisketorget i Bergen.

Kjære bergensere – kjære alle sammen!

Det er alltid stas å komme til Fisketorget, selve hjertet av byen min.

Denne uken ble jeg spurt av VG hvor jeg ville ta med en venn som ikke har vært i Bergen før. Da var Fisketorget et selvfølgelig svar.

Da jeg var barn, måtte vi alltid innom Fisketorget og se på levende torsk. I mer enn 450 år har bergenserne kunne hente fersk og kortreist sjømat her.

Denne sommeren er spesiell. Nesten ingen utenlandske turister fyller byen og torget. Jeg gjør riktig nok mitt beste for å få nordmenn til å feriere i Bergen, men det er ikke nok.

Desto bedre er det at dere bruker koronasituasjonen til å skape ny aktivitet og utvikle Fisketorget for fremtiden. Basert på en 4.000 år gammel byggetradisjon som bare finnes på Vestlandet.

Så vidt jeg har skjønt, er grindbygg et byggesett som enkelt kan tas ned og settes opp igjen. En slags forløper for IKEA. Bodene passer godt inn i miljøet på Bryggen og bidrar til å ta vare på gammelt håndverk.

I tillegg er dette et sosialt prosjekt. Bodene er bygd av folk som soner samfunnsstraff, mange med rusproblemer og psykiske utfordringer.

De får delta i et fellesskap og får en struktur på dagen som mange av dem mangler. Og de kan med stolthet vise frem et byggverk som de har vært med på å lage.

Det er mange som har gjort en innsats for å få på plass de nye torgbodene – offentlige og private.

Jeg vil takke Norges Vel, Bymuseet i Bergen, Naustforeningen, Geitanger Bygg, Larsen & Solheim AS, Grønneviken AS, Bergen kommune og alle andre bidragsytere.

Men først og fremst vil jeg takke Hildegunn Foldnes som satte det hele i gang. Hun er den eneste kvinnelige fiskehandleren på torget.

Hildegunn er ikke bare opptatt av ferske varer fra lokale fiskere. Hun vil at torgmiljøet skal reflektere tradisjonen og historien. Det er disse to nye bodene et håndfast bevis på.

Til slutt vil jeg nevne to unge jenter, som har gitt navn til de to bodene som jeg snart skal erklære for åpnet. Det er Cassandra og Elfrida. Cassandra er 16 år og niesen til Hildegunn Foldnes. Hun har deltatt aktivt i torgsalget.

Elfrida er 10 år og datteren til Kjell Høyland i Naustforeningen, som har finansiert bodene.

Gratulerer og lykke til med torgsalget!

Da er det en glede å erklære de nye torgbodene for offisielt åpnet!