Tale ved Trafikkofrenes dag i Buskerud

Tale holdt av statsminister Erna Solberg i Åmot kirke i Modum.

Sjekkes mot fremføring.

Kjære alle sammen,

Å miste noen man er glad i er forferdelig vondt. En mor. En far. En søster eller bror. Eller et barn. Spesielt vondt er det når det skjer på en så uventet og brå måte som i en trafikkulykke.

Det er en tragedie når ulykken rammer. Det føles urettferdig og unødvendig. Og det er helt uforståelig. Sorgen er knapt til å bære for dem som sitter igjen.

Derfor er det så sterkt å være sammen med dere her i dag. Mange av dere har opplevd det vi alle frykter. Å miste noen i trafikken.

Dere har min dypeste medfølelse.

Her i Buskerud mistet 14 mennesker livet i trafikkulykker i 2016.

Hvert liv tapt er ett for mye.

Hver gang jeg hører om drepte i trafikken går det inn på meg.

Jeg har selv kjørt mange mil langs veiene i Buskerud. På vei fra Oslo til Bergen. Og fra Bergen til Oslo. På helgeturer, på jobb og på ferie. Noen ganger alene. Andre ganger med to barn i baksetet og sammen med min mann.

På veien har jeg sett at det kan være små marginer som avgjør om du havner i en ulykke.

Jeg vet at vi må jobbe enda hardere for å komme trafikkdøden til livs.

Vi må gjøre det som står i vår makt for å hindre at den neste ulykken skjer.

Flere av dere som er her i dag har jobber som setter dere i nærkontakt med ulykker på veiene. Ambulansepersonell, brannvesen, politi og redningsmannskap. Jobben dere gjør er uvurderlig. Jeg vil takke dere for innsatsen.

Til Trygg Trafikk, Statens Vegvesen, fylkeskommunen, politiet og en rekke frivillige organisasjoner vil jeg si at dere gjør et svært viktig arbeid med trafikksikkerhetsarbeidet i Buskerud. Vi trenger dere alle.

Jeg skulle ønske det var unødvendig å ha en markering som dette. Men så lenge vi ikke har nådd målet om null drepte og hardt skadde i trafikken, er det viktig å møtes for å minnes de som ikke lenger er blant oss.

"Ha det bra, og kjør forsiktig", sier vi ofte til hverandre når vi tar farvel.

"Kjør forsiktig".

Vi tenker kanskje ikke så mye over disse ordene, men for alle som har opplevd å miste noen i en trafikkulykke, får de ofte en spesiell betydning. Kanskje var det det siste man sa til hverandre.

"Husk at jeg er glad i deg", betyr det.

Takk for oppmerksomheten. Og kjør forsiktig.

Til toppen