Tålmodigheten med partene i Sør-Sudan er i ferd med å ta slutt

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg er meget skuffet over at partene i Sør-Sudan ennå ikke har maktet å etablere overgangsregjeringen. Uten at lederen for opposisjonen Riek Machar vender tilbake til Juba og overgangsregjeringen etableres kan ikke fredsavtalen fra august 2015, med dens omfattende reformprosesser, gjennomføres. Det er uakseptabelt at partene fortsetter å trekke ut denne prosessen, sier statssekretær Tore Hattrem.

Siste uke viste regjeringen i Sør-Sudan ved gjentatte anledninger at den ikke søker fred, men fortsatt konflikt. Den blokkerte landingstillatelser for flyene som skulle bringe Riek Machar og hans følge tilbake til Juba, slik at han kunne tiltre sin posisjon som første visepresident. Dette gjorde at Riek Machar ikke kunne vende tilbake innen fristen 23. april slik partene og det internasjonale samfunn hadde kommet til enighet om. Tidligere har Riek Machar og hans nærmeste de-facto stoppet forsøkene på arrangere hans retur til Juba.

- Dette gir grunn til å sette spørsmålstegn ved begge parters vilje til å løse Sør-Sudans problemer basert på fredsavtalen. Til tross for bred støtte fra nabolandene, Troikaen (USA, Storbritannia og Norge), Etiopia, AU, FN, EU og Kina og alle krefter i Sør-Sudan som søker fred, fortsetter krefter på begge sider i konflikten å blokkere reell fremgang i fredsprosessen, sier Hattrem. 

- Det internasjonale samfunn, herunder Norge gjennom samarbeidet i Troikaen, har engasjert seg dypt i fredsprosessen siden oppstarten i januar 2014. På bakgrunn av de åpenbare forsøk fra partene på å undergrave denne prosessen, er det nå på tide for det internasjonale samfunn å kreve at partene selv demonstrerer reell vilje og konkret ansvar i å gjennomføre fredsavtalen slik at den sterkt lidende befolkningen i Sør-Sudan får den freden den fortjener, sier Hattrem