Brende fordømmer terrorangrep i Irak

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

– Det er med sorg og forferdelse vi mottok meldingene om gårsdagens terroraksjoner. Jeg uttrykker min medfølelse med det irakiske folket, som så ofte rammes av terror. Angrepene viser hvilken forakt for menneskeliv og anstendige normer Isil står for, sier utenriksminister Børge Brende.

I går morges ble det meldt om et angrep på et marked i den sjiadominerte bydelen Sadr-byen i Bagdad. 64 er meldt drept og 87 såret i dette angrepet alene, blant dem mange kvinner og barn. Ytterligere to angrep rammet senere på dagen andre deler av Bagdad. Til sammen er det meldt om minst 94 ble drept i går i de tre ulike angrepene på forskjellige steder i Bagdad, og minst 150 er såret. Det fryktes at tapstallene vil stige ytterligere i det som er det dødeligste angrepet i den irakiske hovedstaden så langt i år. Isil har tatt på seg ansvaret for angrepene.

– Vi får dessverre ofte meldinger fra Irak om terroraksjoner med mange ofre, men gårsdagens hendelser har et særlig tragisk omfang. Isil må bekjempes både i Syria og i Irak, avslutter Brende

Sikkerhetssituasjonen i Bagdad er vanskelig og det har vært flere terrorangrep i Bagdad så langt i år. Isil kontrollerer dessuten deler av Irak. Norge deltar aktivt i den internasjonale koalisjonen mot Isil for å bekjempe terrorgruppen. Norge bidrar med opplæring av irakiskkurdisk peshmerga i Nord-Irak, og regjeringen har nylig besluttet å styrke den norske innsatsen ved å øke vårt bidrag til koalisjonen mot Isil både gjennom et nytt militært bidrag og med å forsterke den sivile innsatsen.