Chopins yndlingselev var norsk

EØS-midlene

– Nesten helt fram til i dag har han nærmest vært glemt i norsk musikkhistorie, sier kurator Ingrid Loe Dalaker. Med støtte fra EØS-midlene skal han bli bedre kjent både i Frankrike, Polen og Norge.

Bilde: Trondheim byarkiv

– Nesten helt fram til i dag har han nærmest vært glemt i norsk musikkhistorie, sier kurator Ingrid Loe Dalaker ved Ringve Museum. Med støtte fra EØS-midlene skal han bli bedre kjent både i Frankrike, Polen og Norge.

Alle kjenner Frédérik Chopin – en av de mest fremragende komponister i musikkhistorien. Få er klar over at han også var en av de mest anerkjente pianolærerne i sin samtid. Han gav pianotimer til barn av det polske, franske og britiske aristokratiet.

Men en av hans favorittelever var norsk, født i Trondheim i 1823. Faren var organist i Nidarosdomen. 19 år gammel dro han til Paris for å studere musikk. Han ønsket seg fort Chopin som lærer, men kom ikke i kontakt med ham før etter et par år i den franske hovedstaden. Fra 1844 til 1847 var han hans elev.

Mannen vi snakker om er Thomas Tellefsen. Han nøt internasjonal anerkjennelse i løpet av sin levetid, men ble fort glemt etter sin død.

Det er det nå i ferd med å bli en endring på.

Med Chopin og Tellefsen som utgangspunkt skal forbindelsene mellom Norge og Polen i musikkhistorien fram i lyset.

     Les mer: Om prosjektet

Både i Polen og Norge har klassisk musikk gjennom historien utviklet og påvirket nasjonal identitet og kulturarv. På samme tid har norske og polske komponister og kunstnere også hentet inspirasjon fra hverandre.

Prosjektet er finansiert med 5,7 millioner kroner gjennom EØS-midlene og er et samarbeid mellom Fredrik Chopin-instituttet i Polen og Ringve museum, Trondheim symfoniorkester, Norsk senter for folkemusikk og folkedans og Den polske forening i Fredrikstad.

Prosjekter er svært omfattende og inkluderer seminarer, utstillinger, konserter, bøker, undervisningsmateriale, nettsider, ja til og med en egen GPS-applikasjon.

     Les mer: Se kalender over alle aktivitetene

Thomas Stzanko og Leif Ove Andsnes er blant flere profilerte musikere som har konserter som del av prosjektet både i Norge og Polen.

Til toppen