Tester landbruksrobot på åkeren

Forskere setter trolig ny norsk grasslåttrekord med landbruksroboten Thorvald. De vil også la roboten høste graset hele fem ganger for å få bedre fôrkvalitet.

– Norsk teknologiutvikling i landbruket har stor betydning for bonden og landbruket. Lettere landbruksmaskiner som Thorvald gir blant annet mindre kjøreskader på jorda. Det er viktig for produksjonen og miljøet, og er et godt eksempel på teknologi som løser utfordringer i landbruket. Det trenger vi mer av, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Forskerne Anders Aune, Synnøve Rivedal og Liv Østrem med roboten Thorvald på forsøksfeltet ved NIBIO Fureneset august 2019.
Forskerne Anders Aune, Synnøve Rivedal og Liv Østrem med roboten Thorvald på forsøksfeltet ved NIBIO Fureneset august 2019. Foto: Jon Schärer/NIBIO

Roboten Thorvald hjelper til å høste slik at man får optimal kvalitet på gresset, og ikke bare når været tillater at bonden kan komme utpå åkeren med tunge maskiner. Det er flere utfordringer med tunge landbruksmaskiner. Noen av landbruksmaskinene kan være tunge og lage skader på jorda. Dersom roboten Thorvald, som er mange kilo lettere, gjør jobben, kan det bety mindre kjøreskader på jorda.  

Roboten Thorvald testes ut i flere versjoner, både til arbeid med grønnsaker, i veksthus og i jordbruket. Robot-versjonen som testes ut ved NIBIO Fureneset hjelper til med slåtten og skal slå graset for høsting. Senere vil den bli utstyrt for å samle opp og transportere graset ut fra jordet. Mange slåtter med mindre mengder gjør det lettere å transportere graset. Foreløpig må  forskeren fjernstyre roboten manuelt med en Xbox-håndkontroll, men den er ment å kunne programmeres til å jobbe sjølstendig med grasslåtten.