Historisk arkiv

Tett på makten i Europaparlamentet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Som praktikant er norske Harald Aksnes Karmhus med på å påvirke hva en av EUs mest sentrale institusjoner vedtar.

Harald Aksnes Karmhus er praktikant hos den danske politikeren Rina Ronja Kari i Europaparlamentet. Foto: EU-delegasjonen.
Harald Aksnes Karmhus er praktikant hos den danske politikeren Rina Ronja Kari i Europaparlamentet. Foto: EU-delegasjonen.

– Av og til kan vi ha en diskusjon om hva MEPen min skal stemme, og dersom jeg har et argument sier hun "enig, da stemmer jeg det". Da føler jeg at jeg har innflytelse, sier Harald Aksnes Karmhus.

25-åringen er denne våren praktikant på kontoret til den danske europaparlamentarikeren Rina Ronja Kari i Brussel. Han er en av få nordmenn som jobber på innsiden av Europaparlamentet, EUs lovgivende og folkevalgte institusjon.

Kari er en av 751 folkevalgte representanter i Europaparlamentet (member of the European Parliament - MEP) og en del av gruppen Det europeiske forente venstre/Det nordiske grønne venstre (GUE/NGL). I 2014 ble hun valgt inn på Folkebevægelsen mod EUs liste. Folkebevægelsen mod EU er en tverrpolitisk liste basert på en ikke-rasistisk EU-motstand som stiller til valg i Europaparlamentet.

Varierte oppgaver og mye ansvar

Ingen dager er like når man er praktikant for en europaparlamentariker. Karmhus skriver debattinnlegg til danske aviser, følger møter i Europaparlaments komitéer og setter seg inn i saker som er viktige for gruppen han jobber for.

– Jeg opplever at jeg fra første dag i Brussel har fått mye ansvar og blir lyttet til, sier han om de mange oppgavene.

Høydepunktene så langt har vært turene til Strasbourg, der Europaparlamentet månedlig samles til plenumssesjon for å stemme over og fatte vedtak i ulike saker.

– Dagene i Strasbourg er hektiske, men samtidig utrolig lærerike. Jeg lager stemmelister med informasjon om hva Kari skal stemme og hvorfor, løper mellom ulike møter og leser meg opp på nye dokumenter mellom møtene. På kveldstid samles gruppen til middag, og det er en unik mulighet til å bli kjent med forskjellige mennesker fra hele Europa som deler interessen for europeisk politikk.

Travle dager på kontoret under plenum i Strasbourg.
Travle dager på kontoret under plenum i Strasbourg.

Bratt læringskurve

25-åringen studerer til vanlig Europastudier ved NTNU i Trondheim. I fjor var han som en del av masterstudiet studentpraktikant ved Norges ambassade i Sarajevo. Utenlandsoppholdet ga mersmak, og via en karriereside på Facebook fant han stillingen som praktikant i Europaparlamentet.

Dermed måtte både studentbyen og skolebøker vike for et vårsemester i EU-hovedstaden.

– Jeg har vært nødt til å sette meg inn i både dansk politikk og språk på kort tid, samtidig som man skal følge med på det som skjer innad i EU, sier han.

Selv om Karmhus anvender mye av kunnskapen fra tiden som studentpraktikant ved den norske ambassaden i Sarajevo, beskriver han læringskurven i Brussel som bratt.

– Det er en helt annen måte å jobbe på.

Der Karmhus tidligere skrev rapporter som var nøytrale og objektive, jobber han nå med å fremme et politisk budskap i en jobb hvor alle dager byr på nye utfordringer.

Trønderen har i mange år vært svært interessert i europeisk historie og politikk. Foto: EU-delegasjonen.
Trønderen har i mange år vært svært interessert i europeisk historie og politikk. Foto: EU-delegasjonen.

Ser mot Norge

Parlamentarikeren som Karmhus jobber for og listen hun representerer ønsker Danmark ut av EU. Han forklarer at det er interessant for dem å se hvordan Norge i deres øyne klarer seg godt uten å være medlem. Hans kolleger drar også nytte av hans erfaringer og kunnskap knyttet til Norges samarbeid med EU.

– Den siste tiden har jeg blant annet fulgt Acer-diskusjonen hjemme i Norge tett, sier han.

Nå bærer det snart hjem til Trondheim og skolebenken for å fullføre masteroppgave som mest sannsynlig vil ta for seg noe av det Karmhus har erfart i Brussel. Med seg i bagasjen har han verdifull erfaring og et bredt nettverk.

Ifølge EU Transparency Register er det mer enn 8000 praktikanter og traineer i EU-systemet hvert år, men ikke mange er nordmenn. 

– Jeg er takknemlig for muligheten jeg har fått. Det er veldig lærerikt å jobbe politisk og i et parlament, avslutter en av få nordmenn på innsiden av EU.

EU-institusjonene har mange populære praktikantprogram som i noen grad også er åpne for nordmenn. Det finnes også en rekke andre muligheter for dem som ønsker seg et EU-relatert praktikantopphold.