Historisk arkiv

Norge styrker innsatsen for arbeidstakerrettigheter i tekstilbransjen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Økt handel er viktig for utvikling. Norsk import av tekstiler og andre varer skaper tusenvis av arbeidsplasser i utviklingsland. Nå utvider Norge støtten for å styrke arbeidsrettigheter i tekstilbransjen.

- Vi må gjøre det vi kan for at disse arbeidsplassene er trygge, med et anstendig lønnsnivå og godt arbeidsmiljø – for menn og kvinner, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Ulykken ved tekstilfabrikken på Rana Plaza i Bangladesh illustrerer dette. Unge jenter, helt nede i 14-årsalderen, ble lemlestet for livet - og andre kolleger omkom i ulykken. Fordi uorganiserte arbeidere ikke kunne stå imot presset fra arbeidsgiverne om å vende tilbake til en arbeidsplass der gulv og vegger begynte å slå dype sprekker, og der andre arbeidere var blitt evakuert.

- Leverandører, forbrukere og vi politikere har et ansvar for å gjøre det vi kan for at en slik ulykke ikke skjer igjen, sier Holmås. Norad har derfor gitt Initiativ for etisk handel (IEH) støtte på inntil 14,3 millioner kroner for at IEH skal kunne jobbe aktivt med forbedringsprogrammer i produsentlandene Kina, Vietnam, India og Bangladesh.

Et av tiltakene som støttes er kurs for produsenter om anstendig arbeid. Arbeidet er inspirert av den nordiske dialog-modellen der arbeidsgiver og arbeidstaker skal sitte ved samme bord og trene på hvordan man kan ha en konstruktiv dialog. Kursene er utviklet for produsenter i Kina, India og Vietnam, men Norad utvider nå avtalen med Initiativ for etisk handel til også å omfatte Bangladesh. Målet er at Initiativ for etisk handel i perioden 2013-2015 skal ha 700 produsenter på kurs.