Sikkerhetsrådet må vedta tiltak mot konflikten i Sør-Sudan

Dette innholdet er mer enn 4 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Norge er sterkt bekymret for økende etnisk basert vold i Sør-Sudan. De stridende partene har en rekke ganger forpliktet seg til våpenhvile, men løftene blir ikke overholdt. - Norge fordømmer på det sterkeste alle tilfeller av etnisk basert vold og drap, hatretorikk og oppfordringer til vold i Sør-Sudan. Våpenhvilen brytes nå hver dag, og det er sivilbefolkningen som lider, sier utenriksminister Børge Brende.

- Partene må legge ned våpnene umiddelbart, ta avstand fra vold og engasjere seg i en bred og inkluderende politisk dialog. FNs sikkerhetsråd bør så raskt som mulig enes om å innføre våpenembargo, slik at ikke enda mer våpen kommer inn i Sør-Sudan. Sikkerhetsrådet bør også vedta målrettede økonomiske sanksjoner mot personer som hindrer fredsprosessen, sier Brende, som nylig besøkte landet.  

FNs spesialrådgiver for forebygging av folkemord, Adama Dieng, påpekte nylig i Sikkerhetsrådet at det som begynte som en politisk konflikt, er i ferd med å utvikle seg til en etnisk krig. Han sier samtidig at det er tid igjen til å stanse den negative utviklingen.  

- Myndighetene i Sør-Sudan må vise vilje til å stanse denne særs brutale konflikten, som nå har pågått i snart tre år. Jeg oppfordrer på det sterkeste president Salva Kiir, regjeringen og opposisjonen til å stanse alle tilfeller av etnisk basert vold og hatretorikk. Enda mer vold, drap og krig er ikke middelet for å løse konflikten i Sør-Sudan. Alle parter må avstå fra vold og engasjere seg i en inkluderende politisk dialog. Dette er avgjørende for å hindre at konflikten eskalerer, når vi går inn i tørketiden og det er lettere å gjennomføre militære operasjoner, sier utenriksministeren.  

Norge oppfordrer til tett samarbeid mellom det internasjonale samfunn og landene i regionen for å unngå at situasjonen i Sør-Sudan blir enda verre. Fra norsk side fortsetter arbeidet i Troikaen, som i tillegg til Norge består av USA og Storbritannia, med FN og den regionale samarbeidsorganisasjonen Igad for å bidra til en inkluderende politisk prosess. Norge gir sterk støtte til arbeidet til den felles monitorering- og evalueringskommisjonen for Sør-Sudan (JMEC), som skal overvåke gjennomføringen av fredsavtalen. Norge støtter også arbeidet til Den afrikanske unions høyrepresentant for Sør-Sudan.