Historisk arkiv

Svar på spørsmål om tørkekatastrofen på Afrikas Horn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministerens svar på spørsmål fra representanten Høybråten (KrF) om tørkekatastrofen på Afrikas Horn.

Skriftlig spørsmål nr. 1759 (2010-2011). Datert 30.06.2011

 

Fra representanten Dagfinn Høybråten (KrF) til utenriksministeren:

Deler av Afrikas Horn kan stå foran den verste tørkekatastrofen på mange tiår. 8 til 10 millioner mennesker er rammet av sult. To år med sviktende nedbør i det krigsherjede Somalia har medført sult, underernæring og kraftige økninger i matvareprisene. Vil regjeringen raskt gi en ekstra bevilgning til de nødrammede på Afrikas Horn og hvilke økte langsiktige tiltak iverksetter Norge i år for å sikre mer stabil vannforsyning, større matvaresikkerhet og mer klimarobust landbruk?

Utenriksministerens svar:

Jeg deler representant Høybråtens bekymring for de nødlidende på Afrikas Horn. Vi vet at disse områdene er sårbare og har begrenset motstandskraft slik at endringer kan få store konsekvenser for befolkningen. Afrikas Horn befinner seg i en vedvarende krise som følge av den langvarige konflikten i Somalia og at området til stadighet rammes av tørke.

Allerede i oktober 2010 fikk vi varsler om at værfenomenet La Niña ville kunne skape tørke på Afrikas Horn i år. Vår første respons var å øke vårt bidrag til FNs nødhjelpsfond. Norge er en av de største bidragsyterne til dette fondet, som skal gjøre FN i stand til å respondere raskt når akutte humanitære kriser oppstår. Vi støtter også Røde Kors-føderasjonens nødhjelpsfond, som er etablert for nettopp å bidra når kriser oppstår.

Norge var i år tidlig ut med betydelig bidrag til de viktigste humanitære aktørene på Afrikas Horn. Pr i dag er 200 millioner kroner utbetalt. Hovedkanaler er FN, Flyktninghjelpen, Røde Kors og Kirkens Nødhjelp. I tillegg gir vi i disse dager ekstra bidrag på til sammen 33 millioner kroner som skal kanaliseres gjennom FN, Røde Kors og Flyktningehjelpen.

Norge har i en rekke år gitt humanitær bistand til Afrikas Horn, inkludert til tiltak som skal redusere sårbarheten til de områdene som nå rammes av bl.a. tørke. I Kenya har et vannoppsamlingsprosjekt vi støttet gjennom Kenyas Røde Kors i 2009 bidratt til at det nå finnes vann tilgjengelig for mange mennesker som ville vært rammet av tørken. Videre støtter Norge prosjekter for å gjøre kenyansk landbruk mer klimarobust. I Etiopia har planlegging for framtidig tørke vært et kriterium for valg av tiltak vi har valgt å støtte. Norske bistandsmidler støtter dessuten et samarbeid mellom Universitetet i Ås og etiopiske universiteter, med mål om å øke forskning og institusjonell kapasitet for å møte klimaendringer og forvalte naturressurser på en effektiv måte. Uganda er nå valgt som norsk pilotland for samarbeid om forebygging av naturkatastrofer på Afrikas Horn.

I Somalia legger sikkerhetssituasjonen og mangel på forutsigbarhet begrensninger på hvor mye som kan gjøres med hensyn til forebygging. Det internasjonale samfunn er imidlertid i dialog med FNs nødhjelpskoordinator for Somalia for nettopp å utarbeide langsiktige planer for forebygging av humanitære kriser, derunder blant annet utbedring av systemer for å samle opp vann.