Torill Renaa tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2020

Torill Renaa er tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2020. Hun driver Renaa Restauranter sammen med sin mann Sven Erik Renaa. Renaa er engasjert i faget sitt. Hun har utmerket seg gjennom innsats og engasjement for lærlinger og rekruttering til mat- og måltidsbransjen.

– Jeg er imponert over den innsatsen Torill Renaa legger ned som engasjert restauranteier og sjef for både lærlinger og fagfolk med ulik bakgrunn, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

I år ble Renaa Restauranter i Stavanger hedret med 2 stjerner i Michelin-guiden, og befestet sin posisjon som en av Norges beste restauranter. Dette tilsier et tydelig og konsistent arbeid for kvalitet samtidig som Renaa er opptatt av å utdanne og utvikle nye stjerner innen både kokkefaget og servitørfaget.

– Vi skal bygge Norge som en matnasjon og trenger flinke fagfolk. Jeg er glad for Torill Renaa sitt bidrag, spesielt  gjennom hennes innsats for å utdanne flinke kokker og servitører. Jeg ønsker henne lykke til videre, og gratulerer med utmerkelsen, sier Olaug Bollestad.

Saken fortsetter under bildet.

Nina Sundqvist, adm direktør i Matmerk og jurymedlem, prisvinner Torill Renaa og Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Nina Sundqvist, adm direktør i Matmerk og jurymedlem, prisvinner Torill Renaa og Landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Matmerk

En samfunnsengasjert matformidler

I år har juryen for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ønsket å hedre en samfunnsengasjert matformidler. Om årets prisvinner, Torill Renaa,  sier juryen:

  • Torill Renaa har tyngde innenfor norsk matkultur og måltidsbransjen der hun med stor innsats har satt fokus å rekruttere inn til måltidsbransjen med særskilt engasjement rundt måltidsopplevelse og servitøryrket.
  • Torill Renaa er dedikert i faget sitt, og setter yrkesgruppens fagkunnskap inn i en helhetlig ramme for måltidsopplevelse med stolthet ogære
  • Hun tar samfunnsansvar vedå spesielt motivere og følge opp unge lærlinger – både servitør- og kokkelærlinger - til å bli dedikerte ambassadører for sunn norsk mat og drikke gjennom fellesskapet rundt et bord og verdien av å formidle matens vei fra bondens mark til kjøkkenets meny.
  • Torill Renaa er en kvinnelig banebryter i Ingridsånd.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en anerkjent og attraktiv pris. Prisen legger vekt på norsk matkultur og norske matverdier. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70 årsdag. Gjennom et langt virke som husstellærer, matformidler, kokebokforfatter og bistandsarbeider var Ingrid Espelid Hovig alltid et engasjert samfunnsmenneske. Prisen går derfor til en person som i Ingrids ånd arbeider for et bevisst sunt norsk kosthold, tradisjon og matkultur i sin helhet og formidling av disse verdiene til unge, gamle, kvinner og menn.

Dette er Norges eldste matpris. Matkulturprisen deles i år ut for 26 ende gang – i regi av Matmerk. Etter en åpen nominasjonsprosess valgte prisens fagjury ut fire kandidater fra 47 foreslåtte. Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt. Juryen består av Andreas Viestad, Einar Risvik, Magne Rugsveen, Liv Kongsten, Nina Sundqvist og Nina Wærnes Hegdahl.

Prisen er et stipend på 30.000 kroner, og et diplom.

Prisen blir i år delt ut under Matprisen 2020 på Matkanalen, mandag 7. desember.

Renaa Restauranter

Torill Renaa driver Renaa Restauranter i Stavanger sammen med sin mann Sven Erik Renaa. De driver den første restauranten utenfor Oslo som fikk en Michelin-stjerne. Flaggskipet Re-Naa har to stjerner i den prestisjefylte restaurantguiden. I november åpnet de også Sirkus Renaa.