Historisk arkiv

Tørkesommeren påvirket markedet for landbruksvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Tørken som rammet Sør-Norge i 2018 har gitt store utslag for norsk landbruk. Tørken traff også andre land i Europa, Australia og USA, og påvirket tilbudet og priser på korn, kjøtt, poteter og grønnsaker.

Den uvanlig tørre sommeren i 2018 var krevende for mange aktører i norsk landbruk. Kornproduksjonen ble halvert sammenlignet med året før, mens grasavlingene på landsbasis ble 74 prosent av det normale. Mindre grovfôr førte med seg økt behov for kraftfôr til storfe. Det har aldri blitt importert og solgt så mye kraftfôr i Norge som i 2018. Importen av høy og halm ble også rekordstor. 100 000 tonn er fem ganger mer enn et normalår.

Overskudd av melk

Bekymring for om det ville bli produsert nok melk som følge av at flere dyr ble sendt til slakt førte til at melkekvotene ble økt i løpet av sommeren. Slaktetallene ble likevel ikke så høye som man trodde, blant annet på grunn av at tredjeslåtten ble bedre enn man fryktet. Sammen med økt bruk av kraftfôr resulterte dette i et overskudd av melk. Denne melka gikk inn i reguleringslagrene for ost.

Ubalanse i kjøttmarkedet

Vi drikker stadig mindre melk, samtidig som salget av søt, smaksatt melk går opp. Importen av meierivarer økte med 2500 tonn, og det er ost og smaksatt melk som dominerer. 

Kjøttimporten til Norge har gått ned de siste årene, og nedgangen fortsatte i 2018. I fjor importerte vi 19 prosent mindre kjøtt enn året før. Norge er i stor grad selvforsynt med kjøtt med unntak av storfekjøtt. Kjøttmarkedet her hjemme var i 2018 fortsatt i ubalanse både for sau og lam i tillegg til at det er et stort overskudd av svinekjøtt.

Tørkeskadet kornåker.
Tørkeskadet kornåker. Foto: Torbjørn Tandberg