Historisk arkiv

Tradisjonell ciderproduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Garden som ressurs – marknaden som mål

Produksjonen av cider og andre eplebaserte drikker har lang tradisjon i Norge. Ciderhuset i Sogn produserer cider med frukt fra egen hage, og serverer den i egen restaurant.

I Balestrand i Sogn ligger Ciderhuset, en familiedreven virksomhet som i tillegg til ciderproduksjon og destillering, driver servering i egen restaurant. De tilbyr også kulturvandring, kunstutstillinger, konserter og smaksopplevelser med mat og drikke. Her lages det eplecider, dessertviner og fruktdram, alt med frukt fra egen, økologisk hage.

Tilbyr opplevelser

Om du ønsker å lære mer om cider, har Ciderhuset en egen cidersmaking på gården. Her blir det fortalt litt om prosessen rundt produksjonen, samt smaking av tørr eller halvtørr cider, fruktig dessertvin og en av de mange typene fruktdram Ciderhuset har å by på. De arrangerer også kurs etter avtale, både cider-, mat- og bakekurs. Man kan også leie lokaler på gården til egne kurs.

Restauranten på gården er åpen på sommeren, og serverer da retter laget på lokale råvarer, og med frukt og urter fra egen hage, og drikke fra egen kjeller. Gården tar imot grupper til lunsj eller middag hele året. De tar også imot større arrangementer som bryllup og jobbfester, og står da for mat, drikke og underholdning etter ønske.

Ciderproduksjon
Ciderproduksjon, og produksjon av andre epledrikker, har lang tradisjon i Sogn. Ciderhuset i Balestrand produserer cider på gården, med epler fra egen hage. De produserer også dessertviner og fruktdram. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Lang tradisjon

Produksjon av eplebasert drikke har lang tradisjon særskilt i Sogn og Hardanger, og det er dokumentert fruktdyrking i Sogn siden 1200-tallet. Ciderhuset samarbeider med og er deleier i det lokale fruktpresserier Balholm AS, som har levert fruktjuice over hele landet i snart 20 år. På grunn av sikkert salg av frukt til Balholms økologiske juicer, har Sogn blitt den fruktregionen i landet som har flest økologisk godkjente fruktprodusenter. I 2014 hadde Balhom AS en omsetning på 10 millioner kroner, mens Ciderhuset hadde en egen omsetning på 3 millioner kroner.

Landbruks- og matdepartementet la i juni frem en Stortingsmelding om vekst og gründerskap innen landbruksbaserte næringer. – Norske bønder har lang tradisjon for mangesysleri. Utviklingen av ny næringsvirksomhet er ikke noe nytt i norsk landbruk, sier landbruks og matminister Sylvi Listhaug. – Mer enn halvparten av norske bønder driver allerede en eller annen form for tilleggsnæring. Målet er at den enkelte skal få best mulig vilkår til å utvikle gården og bedriften slik han og hun har ønske om – og ser grunnlag for, sier Listhaug.