Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Tsjekkiske frø deponert i Svalbard Globale frøhvelv

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og EUs kommisær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis var tilstede da tsjekkiske frø fikk plass i Svalbard Globale frøhvelv.

Søndag 20. september 2015 ble det for første gang deponert frø fra Crop Research Institute i Tsjekkia, som er et nasjonalt forskningsinstitusjon for jordbruket, med ansvaret for den nasjonale tsjekkiske genbanken. 

EUs kommissær for helse og mattrygghet, Vytenis Andriukaitis, bistod landbruks- og matminister Sylvi Listhaug med å sette frøene fra en tsjekkisk genbank på plass i hyllene i Svalbard globale frøhvelv. Helse- og omsorgsminister Bent Høie var også tilstede.

I de tre kassene fra Crop Research Institute finnes 806 ulike frøprøver fra mange hundre varianter av hvete, bønner og en rekke ville grasarter som dagens moderne hvete stammer fra. Disse vekstene har sin opprinnelse i områdene rundt Tsjekkia og er av stor betydning for forskning og planteforedling.

Kontaktperson for Crop Research Institute:
Genbankleder Voitech Holubec, e-post: [email protected]

Åsmund Asdal, koordinator fra NordGen, orienterer landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis og helse- og omsorgsminister Bent Høie, før de bærer inn kasser med tsjekkiske frø i Svalbard Globale frøhvelv.
Åsmund Asdal, koordinator fra NordGen, orienterer landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis og helse- og omsorgsminister Bent Høie, før de bærer inn kasser med tsjekkiske frø i Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis og helse- og omsorgsminister Bent Høie bærer inn kasser med tsjekkiske frø i Svalbard Globale frøhvelv.
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis og helse- og omsorgsminister Bent Høie bærer inn kasser med tsjekkiske frø i Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Landbruks- og matdepartementet
EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis, landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og helse- og omsorgsminister Bent Høie i samtale inne i Svalbard Globale frøhvelv.
EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis, landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og helse- og omsorgsminister Bent Høie i samtale inne i Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Til toppen