Sør-Sudans utvisning av FN-ansatt er uakseptabel

Sørsudanske myndigheter har besluttet å utvise FNs humanitære koordinator og nestleder for FN i landet, Toby Lanzer. - Utvisningen av Toby Lanzer er uakseptabel og vi oppfordrer Sør-Sudan til å omgjøre beslutningen. Norge støtter FN fullt og helt i denne saken, sier utenriksminister Børge Brende.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon har fordømt utvisningen og oppfordret sørsudanske myndigheter til umiddelbart å omgjøre beslutningen og samarbeide med FNs organisasjoner i landet.

- Dette får negative følger for FNs omfattende og viktige humanitære innsats i Sør-Sudan. Vi kan ikke se at noen har noe å tjene på denne utvisningen, sier Brende.

Siden kamphandlinger i Sør-Sudan brøt ut i desember 2013 har mer enn to millioner mennesker flyktet fra sine hjem og mange har søkt trygghet i nabolandene. Nye kamper de siste ukene har tvunget nye 100.000 mennesker på flukt og det rapporteres om drap på sivile og grove menneskerettighetsbrudd. 3,8 millioner er avhengige av nødhjelp for å overleve og tallet anslås å øke gjennom sommeren.

- Toby Lanzers innsats har vært sentral i å sikre at livreddende hjelp når frem til sivilbefolkningen. Der er derfor overraskende at Sør-Sudan nå har besluttet å utvise Lanzer, sier Brende.

Lanzers periode nærmet seg slutten og hans etterfølger, Eugene Owusu fra Ghana, var allerede utpekt fra FNs side for å sikre at det humanitære arbeidet kunne fortsette uavbrutt.

Til toppen