Historisk arkiv

Uenighet om friinntekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

Selskapenes egenrapportering av risiko et uegnet ankerfeste for et skattesystem – det åpner åpenbart for skattemotivert tilpasning, skriver statssekretær Kjetil Lund i et innlegg i Aftenposten.

Professorene Osmundsen og Johnsen har engasjert seg mot innstrammingen i friinntekten. Uenigheten bunner i at de to mener at skattesystemet bør baseres på hvordan selskapene selv seier de opplever risiko.

Jeg mener myndighetene bør ha en mer prinsipiell tilnærming ved utformingen av skattesystemet. For det første er selskapenes egenrapportering av risiko et uegnet ankerfeste for et skattesystem – det åpner åpenbart for skattemotivert tilpasning. For det andre bør skattesystemet ta hensyn til at et investeringsfradrag som den norske staten garanterer de neste fire årene, ikke er ikke er risikabelt på linje med petroleumsinntekter langt fram i tid. Jeg viser til professor ved Økonomisk institutt ved UiO Diderik Lunds gode redegjørelse for dette i Dagens Næringsliv 21. mai.

Som både professor Lund og professor Karine Nyborg har påpekt, innebærer forslaget bare en mindre justering i et skattesystem som fremdeles er både investeringsvennlig og stabilt. Hovedtrekkene i petroleumsskattesystemet har ligget fast siden 1992 og gjør det fremdeles.

I revidert nasjonalbudsjett er også egenskapene til et helt nøytralt skattesystem beskrevet i en boks. Det er ingenting nytt i det, det samme ble gjort av forrige regjering i revidert nasjonalbudsjett 2004.  Det ligger heller ikke i dette et varsel om ytterligere innstramminger, slik Osmundsen og Johnsens antyder. Regjeringen har ikke planer om andre innstramminger i friinntekten enn den justeringen som nå er foreslått.