Historisk arkiv

50 år med universitet i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

– Da UiT ble etablert for 50 år siden, var det noen som litt nedlatende omtalte det som et "distriktspolitisk eksperiment". Det var i så fall et svært vellykket eksperiment, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i forbindelse med markeringen av UiT – Norges arktiske universitet sitt jubileum.

Bilde av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, rektor ved UiT Anne Husebekk, og H.M.K. Harald under åpning av UiTs jubileumsuke.
F.v. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, rektor ved UiT Anne Husebekk, og H.M.K. Harald under åpningen av UiT sin jubileumsuke. Foto: Kunnskapsdepartementet

Torsdag besøkte Iselin Nybø Tromsø i forbindelse med åpningen av en flere dagers markering av Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) sin 50 årsdag.

– Universitetet har kommet utrolig langt på sine første 50 år og er blitt én av Norges viktigste forsknings- og utdanningsinstitusjoner. Det går rett og slett ikke an å utvikle nordområdene uten UiT, mener forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Avgjørende for nyskapning i regionen

Med campuser ti forskjellige steder, er UiT tilstede fra Svalbard i nord til Mo i Rana i sør. Det er liten tvil om at universitetets kunnskapsmiljøer er en helt avgjørende drivkraft for nyskapning i hele regionen.

– Vi trenger forskningen deres, at de samarbeider tett med næringslivet og at de utdanner de folkene fremtidens arbeidsliv i nord vil trenge, sier Nybø.

Universitetet har valgt å satse på fem tematiske områder som spiller på styrkene og fortrinnene det har – blant annet klima, teknologi og bærekraftig bruk av ressurser.

– Det tror jeg er en smart prioritering. Dette er også helt i tråd med satsingsområdene i regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning, som vi legger frem i revidert versjon om et par uker, forteller statsråden.

Ett av målene i regjeringens langtidsplan er å dyrke frem flere verdensledende forskningsmiljøer i Norge.

– UiT har definitivt alle muligheter til å utvikle flere fagmiljøer på høyt internasjonalt nivå. Og særlig ett område der universitetet er på god vei mot den absolutte eliten, er innen forskning på arktisk økologi. Det gjelder spesielt forskning på den marginale issonen – de områdene av isen som smelter og fryser til igjen i løpet av året, mener ministeren.

Gjort nybrottsarbeid på flere felt

UiT har også et viktig samfunnsoppdrag ved å utdanne blant annet lærere, sykepleiere, barnevernspedagoger og vernepleiere – yrkene som er ryggraden i velferdssamfunnet vårt.

– Naturligvis må universitetet utvikle disse utdanningene også, i tråd ved utviklingen i samfunnet for øvrig. I likhet med nybrottsarbeidet som er gjort for eksempel innen lærerutdanning. UiT gikk foran med å tilby et femårig masterløp for grunnskolelærere – noe som alle andre også må gjøre nå. I det hele tatt synes jeg UiT kan være godt fornøyde med sine første 50 år. Jeg håper og tror de 50 neste årene kommer til å bli minst like vellykket, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.