Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Uken i Europaparlamentet

Kvinner i EU tjener fortsatt gjennomsnittlig 17 prosent mindre enn menn. Europaparlamentet markerte kvinnedagen 8. mars med et møte mellom europaparlamentarikere og parlamentarikere fra nasjonale parlament i medlemslandene der tema var likelønn.

Også kommissær Viviane Reding og president i Europaparlamentet var til stede under debatten som under tittelen ”Lik lønn for arbeid av lik verdi” fokuserte på hvilke tiltak som best bidrar til å redusere lønnsforskjellen mellom kvinner og menn. Schulz understreket at likelønnsspørsmålet er en av dagens sentrale utfordringer og påpekte at selv om kvinner utgjør neste 60 prosent av universitetsstudentene i Europa, er kvinner fortsatt sterkt underrepresentert i styrerommene. Les mer her.

Spørsmålet om kvotering i styrerom står også på EUs agenda om dagen.

I Europaparlamentets komité for kvinners rettigheter presenterte komiteens leder Mikael Gustafsson en Eurobaromenter-undersøkelse om samme tema. Respondentene på undersøkelsen delte seg i tre når det gjelder beste måten å redusere lønnsforskjellene mellom menn og kvinner. Mens 27 prosent foretrekker fasilitering av tilgang til arbeid for alle, mener 26 prosent at det selskaper bør få bøter og 24 prosent at det beste er å sikre gjennomsiktige lønnsregulativ. Les mer her.

Denne uken (12.-15. mars) er det plenumssesjon i Strasbourg der det blant annet vil avholdes debatt med Kommisjonens president José Manuel Barroso og rådspresident Herman Van Rompuy om utfallet av møtet i Det europeiske råd 1. og 2. mars og debatt om fremgangen i utvidelsesprosessen til blant annet Island. Likestilling og kvotering, diskriminerende nettsider, valget i Russland og piratproblematikken utenfor Afrikas Horn vil også stå på agendaen.

Europaparlamentet stemmer også over en avtale mellom EU, Norge og Island om gjensidig hjelp i straffesaker.  Les mer her.  

Til toppen