Historisk arkiv

Uken som var - uke 15

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Vinlandet Belgia, lommetyver i Louvre, kontroversiell listepop og spektakulær museumsåpning var noe av det vi fant på vårt uhøytidelige sveip over nyhetsbildet i uken som var.

Sommeren kom til Belgia i helgen som var og ga oss en dagtemperatur på godt over 20 grader. Nå mener klimaforskere at det over tid kan bli så varmt og behagelig at belgierne om noen år kan nyte vin laget på druer dyrket i Belgia. Klimaendringene vil samtidig kunne gå hardt utover enkelte franske vindistrikter lenger sør i Europa.

En notorisk kriminell franskmann har skapt nye avisoverskrifter. Kjeltringen, som har flere væpnete ran av pengetransporter på samvittigheten, klarte nemlig å rømme fra fengselet på spektakulært vis. Han sprengte seg rett og slett ut av cellen og til frihet. Vel planlagt, mener lokale myndigheter.

Etter ti års rehabilitering og oppussing, ble Rijksmuseum i Amsterdam gjenåpnet med stor festivitas og kongelig tilstedeværelse på lørdag. Etter dette bildet å dømme skulle man nesten tro at festen tok helt av og at det umiddelbart var behov for ytterligere utbedringer av bygningen;

Storbritannias avdøde statsminister, Margaret Thatcher, skal begraves førstkommende onsdag. I uken som var, oppstod det en kontrovers omkring en gammel sang som er blitt lastet ned svært mange ganger de siste dagene som en siste protest mot Jernkvinnen - sangen «Ding Dong the Witch is Dead» fra filmatiseringen av barneboken Trollmannen fra Oz. Dersom sangen klatret til topps på BBC Radio 1 sin offisielle hitliste, burde den da spilles av helt eller delvis?

Etter å ha avveid ytringsfrihet mot privatlivets fred, konkluderte BBC med å spille en kort sekvens av sangen etterfulgt av en forklaring om hvorfor den plutselig var blitt så populær. Og låten? Den havnet til slutt på andreplass på hitlisten. Enkelte kommentatorer mener at Thatcher selv ikke ville ofret oppstyret en eneste tanke dersom hun hadde vært i live. For øvrig havnet punklåten «I’m in love with Margaret Thatacher» som brukes av hennes tilhengere på 35.plass på samme hitliste.

Lommetyver er et velkjent problem i mange europeiske storbyer. I Paris ble de ansatte på kunstmuseet Louvre til slutt så lei av det økende omfanget og den stadig mer aggressive oppførselen til lommetyvene at de rett og slett gikk hjem fra jobben i protest slik at museet måtte stenge. Louvre, som hvert år besøkes av ti millioner personer, åpnet neste dag etter at 20 politifolk ble satt inn for å bekjempe lommetyvene.

God uke!