Uken som var - uke 17

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Svindyre hårlokker, en umusikalsk opptakt til kroningsseremonien i Amsterdam, eurosedler som regner fra himmelen og en norsk bilvei som vekker oppmerksomhet over hele Europa er noen av de mer uhøytidelige sakene vi merket oss ved i forrige uke.

Daler det pengesedler fra himmelen, er det best å levere dem til politiet. Illustrasjon: Morguefile

Denne uken er det tronskifte i Nederland når prins Willem-Alexander overtar som konge under en storslått kroningsseremoni i Amsterdam 30. april. Opptakten har vært en smule umusikalsk. I forrige uke ble det kjent at en ny sang til ære for kongen har avstedkommet både massiv kritikk og aksjoner på Twitter.

Sangen er laget ved at folk flest har kunnet sende inn bidrag og forslag med utgangspunkt i temaet «Min drøm for landet, inspirasjon for kongen». Det hele endte med at den anerkjente komponisten trakk hele kongesangen på grunn av alt bråket. Men i 2013 lever den nok videre på sosiale medier.

I Belgia, derimot, stod stemningen i taket i forrige uke da det bokstavelig talt begynte å regne penger fra himmelen. Årsaken var at noen bankranere kastet en pengesafe ut av fluktbilen de benyttet etter ranet. Så langt har politiet klart å skrape sammen sedler for til sammen 11.000 euro.

Nå kommer testen på om belgiere flest er ærlige. Politiet har nemlig gått ut med en oppfordring om å levere tilbake pengesedler som kom dalende fra himmelen. Hvis ikke risikerer man inntil to års fengsel.

Det kan være en dyr fornøyelse å gå til frisøren, men det kan være enda dyrere å kjøpe seg hår. I alle fall en keiserlig hårlokk. Deler av manken til keiser Franz Joseph gikk nemlig under hammeren for intet mindre enn 13.700 euro på en auksjon i London før helgen. Det var visstnok tjue ganger mer enn antatt verdi.

Å legge en bilvei inn på en fotballbane i Bergen høres i utgangspunkt ut som en litt underlig beslutning. Veien skulle gå flere meter inn på gressmatten, og dette skapte sterke reaksjoner i Bergen. Når får saken oppmerksomhet rundt om kring i Europa, fra Romania til Storbritannia, melder Aftenposten.

God uke!

Til toppen