Uken som var - uke 21

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

En svett kronprins, iskaldt vårvær, franske barn som ikke vet forskjell på artisjokker og aprikoser samt en ubåt som er best på bunnen er noe av det vi fant på vårt uhøytidelige sveip over Europa i uken som var.

En av fem franske barn vet ikke hva denne frukten heter. Illustrasjon: Morguefile

Sist søndag som løp mer enn 37.000 topptrente, mosjonister og heller utrente personer fra inn- og utland en 20 kilometers rundtur i Brussel for 34. gang. Noe overraskende stilte kronprins Philippe av Belgia til start. Han gjennomførte i fin stil, men måtte se seg slått av 24 av de om lang 50 nordmennene som stilte til start.

De eneste som ikke smilte under gateløpet var værgudene. Og det har de ikke gjort på en stund. Mai måned har vært den kaldeste i EU-hovedstaden på en halv mannsalder og vel så det. Og fredag 24. mai var den kaldeste siden målingene startet i Belgia og slo dermed rekorden fra 1839.

Høyere stemning i nabolandet i øst. Tyskland er ifølge en spørreundersøkelse som BBC har fått utført det best ansette landet i verden. Folk er spurt om en gruppe utvalgte land i hovedsak har positiv eller negativ innflytelse. Ikke overraskende havner Iran nederst på listen. Tyskland, derimot, scorer bra over hele verden.

Frankrike er blant annet kjent for sin gourmet-mat og gode vin. Men det står ikke så bra til med basiskunnskapene til den unge generasjonen som skal bringe tradisjonene videre. Det viser seg nemlig at mange barn har problemer med å identifisere frukt og grønnsaker. Noen tror visstnok at pasta vokser på trær, skal vi tro en undersøkelse som nyhetskanalen France24 viderebringer. 20 prosent av barna mellom åtte og tolv år kunne ikke navnet på en aprikos, men heldigvis visste ni av ti hva en gulrot heter.

Underhuset i den franske nasjonalforsamlingen har for øvrig foreslått at noe av undervisningen på franske universiteter kan foregå på engelsk, selv om det kan bidra til å gjøre fransk til ”et dødt språk”. Romantikken og diplomatiets språk ifølge enkelte. Målet er å tiltrekke seg flere utenlandsstudenter, blant annet fra Brasil, India og Kina. Dermed går det mot slutten for en lov av 1994 som bannlyste alt annet enn fransk i høyre studier. En tillyst streik blant fagforeningsmedlemmer i sakens anledning ble avlyst.

Best på bunnen. Det kan bli slagordet for Spanias nye undervannsbåt, som har benevnelsen S-80. Det viser seg nemlig at prestisjeprosjektet har et stort og ganske så pinlig problem. De nye ubåtene er så tunge at når de først dukker under havets overflate, synker de til bunnen – og klarer ikke å komme til overflaten igjen. Litt som å kaste 680 millioner amerikanske dollar ut av vinduet på ingeniørkontoret?

God uke!

Til toppen