Uken som var - uke 23

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Storslått prinsessebryllup, togførere i skjørt og engasjerte hundeeiere i demonstrasjonstog var noe av det uken som var hadde å by på.

Hundeeiere i Paris demonstrerte i forrige uke for bedre tilgang til parker og transportmidler. Foto: Morguefile

Kongelige fra hele Europa og en rekke andre celebre gjester inntok Sveriges hovedstad Stockholm lørdag for å overvære bryllupet til prinsesse Madeleine og hennes utkårede, Chris O’Neill. Ingen så ut til å bry seg noe særlig om at brudgommen ikke klarte å huske sin kjæres fulle navn under vielsen, og jubelen var stor da det forelskede paret ga hverandre sitt første kyss som nygifte foran de mange entusiastiske tilskuerne.

Sverige har den siste helgen også fått internasjonal medieoppmerksomhet av en helt annen grunn - antakelig helt urelatert til prinsessebryllupet. En gruppe mannlige togførere ansatt i den svenske «Roslagsbanan» har nemlig vakt oppsikt ved å stille på jobb i skjørt. Årsaken til den noe ukonvensjonelle påkledningen for de mannlige ansatte er at selskapet har nektet arbeiderne å komme på jobb i shorts - også på sommeren når temperaturen inne i togvognene kan bli svært høy. Skjørt er derimot tillatt, og det har altså flere av de mannlige ansatte valgt å benytte seg av.

I Paris ble gatene rundt Louvre-museet lørdag inntatt av firbente i alle størrelser og fasonger. Årsaken var en demonstrasjon i regi av de mange hundeeierne i den franske hovedstaden, som mener at det offentlige transportsystemet i byen er lite hundevennlig og at byen mangler tilstrekkelig med parkarealer for hunder. Demonstrantene trakk fram storbyer som New York, London og Montreal som eksempler på byer som er bedre tilrettelagt for hunder - og hundeeiere.

Mens finanskrisen har ført til sosial uro og nød i deler av Europa, har andre mindre - men kanskje like dyptfølte - problemer. I en britisk rettssal gikk Saudi-prins Alwaleed bin Talal fredag til søksmål mot magasinet «Forbes» på grunn av en feilkalkulering av hans formue. «Forbes» anslo verdien av hans formue til å være 20 milliarder dollar, noe den fornærmede prinsen mener er 9,6 milliarder for lite.

Til toppen