Uken som var - uke 25

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Svensk snusjubel og franske turismetiltak er blant sakene vi har plukket opp fra mediebildet i uken som var.

I Paris ønsker de nå nye retningslinjer for behandling av turister. Foto: Morguefile

Svenske snusbrukere jubler etter at et nytt tobakksdirektiv gir grønt lys for svensk produksjon av snus i sin tradisjonelle form.  Det har lenge vært knyttet spenning til det nye tobakkdirektivet, som kunne ha medført begrensinger i svensk snusproduksjon. Da Sverige ble medlem av EU i 1995 fikk landet et helst spesielt unntak i traktatene som tillot produksjon og salg av snus, til tross for at det er ulovlig ellers i EU. Bakgrunnen for det nye tobakksdirektivet var et ønske fra EU om å stramme inn på tobakkslovgivningen i flere land, og blant annet ble det foreslått å forby natriumkarbonat eller stoffet E500 som snus inneholder. Fredag bestemte imidlertid EUs sosialministere at Sverige får fortsette snusproduksjonen som før.

Den romantiske og verdenskjente byen Paris er besøkt av turister verden over. Enkelte opplever imidlertid byen som lite imøtekommende, og flere er skuffet over franskmennenes manglende engelskkunnskaper. I et forsøk på å forbedre omdømmet har myndighetene nå lansert en ny manual med retningslinjer overfor turister. Manualen inneholder blant annet hilsninger på åtte forskjellige språk, samt kulturelle koder fra ulike land, melder Reuters.

Brussel har nå gitt grønt lys for bygging av et øltempel i børsbygningen i byen, og det er ventet at bygget vil være på plass innen 2018. I Belgia finnes det over 800 øltyper, og det konsumeres 150 liter øl per person i året. Belgia har et internasjonalt rykte som en ølnasjon, melder lederen for «federation of  Belgian Brever» Sven Gatz til Brusselnieuws.be.

Forrige uke ankom tusenvis av mennesker til Stonehenge i England for å være vitne til soloppgangen til den lengste dagen i året under sommerjevndøgn. De rundt 21.000 tilskuerne måtte imidlertid dra skuffet hjem uten å ha fått noe glimt av solen, som gjemte seg bak et tykt skylag.

I Portugal ble 30 britiske bingospillere arrestert etter å ha spilt om sjokolade og kjeks. Eieren av butikken uttalte til Telegraph at hun trodde bingo kun var ulovlig dersom man spiller med penger. Utstyret i lokalet ble konfiskert av politiet.

Forskere har avdekket genetisk likhet mellom sneglefossiler funnet i Irland og de østlige Pyreneene, noe som kan bety at mennesker vandret fra Sør-Europa til Irland for åtte tusen år siden. Forskerne mener at dette er bevis på at sneglene ble med menneskene da de vandret opp til Irland, for eksempel ved båt eller som niste på veien.

Til toppen