Uken som var - uke 34

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Skuespilleren Gerard Depardieu sin innflyttingsfest i Belgia, en fransk bilturist som ble hengende fast i en bro, en pommes frites-automat og en lite flatterende beskrivelse av EU-kvarteret i Brussel. Det var noen av sakene vi kom over i vårt skråblikk på Europa i uken som var.

Nå kan du kjøpe prommes frites fra en automat i Brussel. Illustrasjon: Morguefile

Sagaen om skatteflyktningen Gerard Depardieu fortsetter. Tidligere i år skapte den franske skuespilleren avisoverskrifter da han først flyttet over grensen fra Frankrike til Belgia og deretter fikk russisk statsborgerskap. Begge deler i protest mot innføringen av skatt på høye inntekter. I helgen som var inviterte Depardieu 200 venner og naboer til innflyttingsfest og grillparty i den lille byen Nechin hvor 64-åringen nå har slått seg ned, melder BBC.

Belgia har for øvrig fått sin første pommes frites-automat. Belgierne elsker sine fete, friterte poteter i ulike varianter. Og nå kan man kjøpe favorittmåltidet døgnet rundt i Brussel dersom man putter på 2,5 euro og venter i ned mot halvannet minutt. Ifølge reklamen skal pommes friten være både god og trygg å spise.

Vi holder oss i Brussel som ifølge et trafikk- og navigeringsselskap igjen er kåret til verdens verste by å kjøre bil i. For i EU-hovedstaden sitter bilistene i snitt 83 timer i bilkø i året. Som om ikke det var nok, Belgias nest største by Antwerpen havner på en lite flatterende andreplass i kåringen.

I en annen by i Belgia – Brugge - oppstod det også trafikale problemer i uken som var. To franske bilturister fikk erfare at det ikke er ufarlig å krysse en av den pittoreske kanalbyens mange broer dersom man ignorerer signalet om at den er i ferd med å bli hevet. Bilen ble hengende med forhjulene utenfor brokanten, men til alt hell kom ingen til skade.

Tilbake til Brussel og EU-kvarteret med sine mange kontorbygninger i stål, glass og betong. Den britiske miljøvernministeren Richard Benyon hadde ikke mye pent å si om arkitekturen til byggene som blant annet huser Europakommisjonen og Europaparlamentet, skal vi tro gjengivelsen i The Daily Telegraph. Rett og slett uhyggelig, ifølge briten som mener den belgiske hovedstaden må ta seg sammen dersom man han ambisjoner om å være en internasjonal storby.

Mulig noen vil kalle den britiske ministeren arrogant. Uansett, en ny undersøkelse viser at europeere flest mener at verken briter eller franskmenn, men derimot spanjolene, er de minst arrogante i Europa. Tyskerne stoler vi mest på, ifølge samme undersøkelse som BBC gjengir – mens vi stoler minst på italienere og grekere. På spørsmål om hvilken nasjonalitet som har den største medfølelsen, så svarer alle ikke helt uventet sitt eget lands innbyggere.

Ha en fin uke!

Til toppen