Uken som var - uke 35

Et uhøytidelig skråblikk på uken som var sett fra Brussel

Det er mer populært å være konge enn kronprins i Belgia, Putin i undertøy ble for sterk kost, en svane ble anklaget for å være fransk spion og i England ble den første juletrebelysningen tent i uken som var.

En svane ble i forrige uke anklaget for å ha spionert til fordel for Frankrike. Svanen på bildet har intet med saken å gjøre. Illustrasjon: Morguefile

Mer pop å være konge enn kronprins i Belgia, Putin i undertøy ble for sterk kost, en svane ble anklaget for å være fransk spion og  i England ble den første juletrebelysningen tent i uken som var.

I Belgia viste en fersk meningsmåling at landets nye konge er blitt mer populær etter en måned på tronen enn han var som kronprins. Tilliten til kong Filip økte nemlig fra 51 til 69 prosent fra juni til august i år. Samtidig viser målingen at de spurte i Wallonia er langt mer tilfreds med at kongen spiller en aktiv rolle nå det skal dannes en ny regjeringen i Belgia enn de som bor i Flandern.

For øvrig har trafikkpolitiet i region Brussel tatt i bruk en ny og kreativ metode for å ta bilister som bryter fartsgrensen. De har nemlig utplassert fotobokser forkledd som søppelsekker langs veien, ifølge Het Nieuwsblad. Det skjedde ved en tilfeldighet, da man ønsket å beskytte en fotoboks under kraftig regnvær. Resultatet taler for seg; antall trafikkbøter har økt med 30 prosent!

Kunstneren Konstantin Altunin rømte fra Russland i forrige uke og har søkt politisk asyl I Frankrike etter at politiet konfiskerte ett av hans malerier i et museum I St. Petersburg. Hendelsen og maleriet har fått mye oppmerksomhet da det viser president Vladimir Putin som grer håret til statsminister Dmitri Medvedev. Mer pikant er at begge er iført kvinnelig undertøy.

Det spekuleres i media om politiaksjonen har sammenheng med det nye og omstridte anti-homoloven som har medført protester og demonstrasjoner både i Russland og i utlandet.                             

Spanjolene gjør stas på Storbritannias tidligere statsminister John Major. I forrige uke fikk han en gate oppkalt etter seg i byen Candeleda 170 kilometer utenfor hovedstaden Madrid. Selv om han har besøkt byen i snart 25 år, beklage Major at det eneste ordet han kan på spansk er ”gracias”.

Så spørs det om dette eksempelet på britisk-spanske vennskap kan bidra til å redusere den økende striden knyttet til Gibraltar, etter at spanske myndigheter intensiverte grensekontrollen mellom Spania og den britiske kronkolonien som igjen har medført lange køer og britisk irritasjon. Storbritannia vil stå opp for Gibraltar slo statsminister David Cameron fast før helgen.

Situasjonen i Egypt er alt annet enn til å spøke med. Vi tar likevel med en noe uvanlig hendelse i uken som var. Der ble nemlig en svane anholdt av en privatperson og brakt til nærmeste politistasjon, mistenkt for å ha spionert til fordel for Frankrike. Årsaken var det var festet en elektronisk enhet på svanen. Etter nærmere undersøkelser ble det imidlertid konkludert med at svanen ble brukt i et vitenskapelig arbeid snarere enn som hemmelig agent. Avisen The Telegraph har flere eksempler på at uskyldige dyr er blitt mistenkt for spionasje.

Samme avis kunne i uken som var meddele at den første juletrebelysningen når er hengt opp i byen Kent, ikke mindre enn 120 dager før julaften. Foreløpig er det kun tent 1500 lys i ett tre, og hensikten er å skape oppmerksomhet omkring en pengeinnsamling som skal finansiere ny julebelysningen etter at fjorårets ble stjålet.

God jul, - unnskyld: god uke!

Til toppen