Uken som var - uke 36

Et uhøytidelig skråblikk på uken som var sett fra Brussel

En bil som smeltet i solsteken, rever opp i røyk og i nettspinn, olympisk skuffelse i Madrid og nyheten om at en berømt belgier gjør comeback. Det er noe av hva vi fant under vårt uhøytidelige sveip over det europeiske nyhetsbildet i uken som var.

Hva reven sier og ikke sier ble en snakkis i helgen som var. Illustrasjon: Morguefile

Fra England kom meldingen om at en ny skyskraper i London hadde smeltet en luksusbil. Den 37-etasjers høye bygningen, som har fått kallenavnet ”walkie-talkie”, har en imponerende glassfasade. Mindre hyggelig er det at fasaden reflekterer solstrålene på en så kraftig og konsentrert måte at de ifølge BBC førte til at flere bildeler på den parkerte Jaguaren regelrett smeltet. Utbygger har allerede gjort opp for skaden, og parkeringsplassene i området rundt skyskraperen er inntil videre avstengt.

Vi forflytter oss nord til Skottland, hvor et lasteskip la ut med destinasjon Antwerpen, Belgia for et halvt år siden. Kapteinen stakk ut kursen i en rett linje, uten å tenke på at et lite stykke England stikker ut på veien. Dermed gikk det 80 meter lange skipet på grunn på en øy nordøst i England.

Til alt hell unngikk man at 27 tonn med drivstoff og 1500 tonn med tømmer gikk på havet med de miljøkonsekvensene det kunne ha medført. I et dokumentarprogram på BBC ble det i forrige uke avslørt at kapteinen hadde satt den lineære kursen med en uautorisert GPS-enhet.

Skuffelse og tårer ble det både i Madrid og Istanbul, etter at Tokyo til slutt trakk det lengste strået om hvor de olympiske sommerlekene skal arrangeres i 2020. Både den økonomiske krisen i Spania, politisk uro i Tyrkia og krig i naboland samt trygghet i forhold til atomulykken i Japan ble trukket inn innspurten før vinneren ble kåret med klar margin.

En av Belgias mest berømte skikkelser, en fiktiv sådan, ser ut til å tre ut av pensjonistenes rekker for å bryne sine hjerneceller på et nytt kriminalmysterium. Vi snakker selvfølgelig om Agatha Christies skikkelse Hercule Poirot. The Independent forteller at det er den britiske krimforfatteren Sophie Hannah som skal skrive en ny roman for første gang siden krimdronningen døde i 1976.

En rev langt utenom det vanlige ble fyrt opp utenfor kysten av Italia i uken som var. 30 tonn gikk oppi røyk etter at besetningen først satte fyr på smuglerlasten og deretter hoppet over bord. Lasten som hadde en gateverdi på mer enn 300 millioner kroner brant i mer enn et døgn. Politifolkene måtte iføre seg gassmasker før de bordet lasteskipet og fikk beskjed om å ta seg en ordentlig dusj før de hadde nærkontakt med narkotikahunder.

Apropos rev. Vi kan ikke unngå å nevne den nye musikkvideoen til Ylvis-brødrene som har fått særdeles mye oppmerksomhet på så vel på internett som i ymse medier verden rundt etter at den ble lagt ut sist fredag. I skrivende stund er videosnutten spilt av 11 millioner ganger, og de første parodiene er for lengst postet på YouTube. Men med all respekt, det er et stykke igjen til berømte klippet av Susan Boyle som ble sett 100 millioner ganger på ni dager.

Å få oppmerksomhet var nettopp poenget og nøye planlagt som et ledd i en viral markedsføring av Ylvis nye tv-show som straks har premiere. Men hvem hadde trodd at det skulle strømme på med tilbud om platekontrakter og konsertturneer med mer fra fjerne himmelstrøk? Og at bergensbrødrene skulle bli opphavet til uttrykket: ”What the Fox?” over natten.

Ha en god uke!

 

 

 

Til toppen