Uken som var - uke 44

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Norske solstråler i skyggenes dal, en gigantisk november-bart, frykt for vinmangel og lovnad om en ekte julegran i hjertet av Brussel er blant saken vi fant da vi foretok et uhøytidelig sveip over det europeiske nyhetsbildet i uken som var.

Norsk sakte-tv om strikking får oppmersomhet utenfor landets grenser. Illustrasjon: Morguefile

Verdens øyne ble rettet mot Rjukan i uken som var. Årsaken var naturlig nok den offisielle innvielsen av solspeilene som for første gang skal sørge for at solstrålene treffer torget i byen. Verdenspressen, i likhet med nasjonale og lokale medier var på plass for å dekke begivenheten som i utgangspunktet Sam Eyde hadde en vill idé om for hundre år siden. Her er BBC News dekning av folkefesten da skyene forsvant og solen tittet frem.

Mer Norges-nytt i uken som var, nærmere bestemt den siste versjonen av sakte-tv. Fredag viste NRK et strikkeprogram som varte i tolv timer, og det var nok til igjen å skape overskrifter i utenlandske medier.

Glem smørkrisen. Nå gjelder det å drikke vinen mens du kan. I forrige uke kom det illevarslende meldinger om at det kan oppstå en vinmangel på verdensbasis. Produksjonen i land som Frankrike, Italia og Spania har gått ned de siste årene. Samtidig øker etterspørselen i land som Russland, Kina og fremvoksende økonomier.

En gedigen bart er tegnet med kalk i en gresskledd åsside i Dorset, England som et ledd i den etter hvert verdensomspennende «movember»-aksjonen for å rette oppmerksomhet mot prostata- og testikkelkreft blant menn. Det startet i Australia for ti år siden, da menn lot barten gro i november for å skape oppmerksomhet om kampanjen. Den britiske kjempebarten er midlertidig påført en gigen fruktbarhetsfigur som går tilbake til 1694, men er ifølge aksjonistene høyst midlertidig.

Vi skriver som sagt november, og de første juledekorasjonene har for lengst dukket opp i butikkvinduene her og der i Europa. I Brussel trekker innbyggerne et lettelsens sukk. Byens myndigheter har bestemt at det i år skal plasseres et ekte juletre i byens storstue, Grand Place.

I fjor var grantreet fra Ardennene byttet ut med et høyteknologisk tre som vekselvis lyste i blått, grønt, lilla og rosa. Etter de mange protestene som kom i fjor, turte man ikke annet enn å satse på en tradisjonell julegran i år.

God uke!

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen