Historisk arkiv

Uken som var – uke 10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Forrige uke lærte vi hva indianere og kardinaler har til felles, antallet myter om forskjellene mellom menn og kvinner ble færre og vi fikk vite at en amfibiemigrasjon er på gang i Belgia.



Forrige uke lærte vi hva indianere og kardinaler har til felles, antallet myter om forskjellene mellom menn og kvinner ble færre og vi fikk vite at en amfibiemigrasjon er på gang i Belgia.

Hva har indianere og den katolske kirkens kardinaler til felles? De kommuniserer begge med røyksignaler. Når kardinalene samles for å velge en etterfølger etter pave Benedict XVI låser de seg inne i det Sixtinske kapell, og gir beskjed om de har kommet til enighet eller ikke ved å fyre i peisen. Sorte røyksignaler betyr at ingen ny pave er valgt, mens hvite røyksignaler signaliserer at det er blitt enighet om hvem som tar over embetet. I forrige uke ble den symbolsk viktige pipen montert. Så nå er det bare å vente.

Vi har tidligere skrevet om franskmenn som irriterer seg over at amerikanske vinprodusenter bruker franske navn på viner de eksporterer til Europa. Kanskje kan skuespillerparet Brad Pitt og Angelina Jolies seneste forretningside blidgjøre franskmennene. Det amerikanske paret har nemlig begynte å produsere sin egen vin – i Frankrike. Da vinen ble lagt ut for salg via internett forrige uke ble den utsolgt på fem timer.

Et annet tema vi tidligere har omtalt er mytene som omhandler forskjellen mellom menn og kvinner. Sist handlet det om antagelsen om at menn syter mer enn kvinner når de er syke, denne gangen har forskere i Storbritannia funnet ut at kvinner er like dårlige som menn til å sjonglere flere arbeidsoppgaver på en gang. Ingen mennesker, hverken menn eller kvinner, klarer nemlig å gjøre to oppgaver på likt, dersom en av oppgavene byr på en vanskelig utfordring man ikke kan gjennomføre på rutine. «Vi tror vi klarer å gjøre flere ting samtidig, men vi hopper faktisk bare fra en oppgave til en annen raskt», sier professor Nick Chater til Daily Mail.

En annen historie britiske forskere har forsøkt å avlive denne uken er at Robin Hood stjal fra de rike og ga til de fattige. Historiker Sean McGlynn hevder at den historiske karakteren i stedet gjorde noe helt annet, nemlig at han kjempet en geriljakrig mot franske styrker i Kent, og at hans navn egentlig var William av Kensham. Om han også var en rev, slik Walt Disney framstilte ham, nevnes ikke av McGlynn.

Belgia har steget fem plasser på en rangeringsliste over de beste landene å feriere i, og er nå land nummer 18 på listen. I tillegg til at flere turister strømmer til landet har også en forflytning skjedd innad i Belgia. Forskere melder nemlig om at mildværet den siste uken har ført til at den årlige froskemigrasjonen er i gang, senere enn vanlig på grunn av en lang kaldværsperiode i vinter. Om turistene setter pris på de migrerende amfibiene er uvisst.

Vi holder oss i Belgia. De som konstruerte Brussels nyeste brannstasjon gjorde åpenbart en grov feil. Det er nemlig umulig å kjøre brannbilene inn og ut av bygningen! Årsaken er enkel, men desto mer pinlig – det er nemlig en meters høydeforskjell mellom garasjegulvet og veien utenfor. Ikke rart brannfolkene rister på hodet over manglende kvalitetskontroll.

Ta et glass rødvin, eller mest sannsynlig en pille, og lev til du blir 150 år. Det kan bli resultatet dersom forskerne klarer å videreutvikle det de nå er på sporet av. Det viser seg nemlig at skinnet på røde druer inneholder et stoff som kan forsinke aldringen hos mennesker. Noen personer kan leve til de blir 150 år, tror forskerne.  Så får vi håpe at leveren holder helt til siste åndedrag og at de evig unge står i jobb til de er godt over 100!

Napoleon går til filmen, skal vi tro nyhetskanalen France 24. Det er regissøren Steven Spielberg som planlegger å lage en mini tv-serie basert på filmmanuset til avdøde Stanley Kubrik. Den avdøde filmskaperen mente selv at filmen om Napoleon ville bli den beste verden til da hadde sett, men filmprosjektet ble aldri realisert på 1970-tallet på grunn av manglende finansiering.