Uken som var – uke 11

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Valg av ny pave, sterke tegn på gudepartikkelen og vanskelige værguder, var noe av det uken som var hadde å by på.

(Illustrasjonsfoto. Morguefile)

Valg av ny pave, sterke tegn på gudepartikkelen og vanskelige værguder var noe av det uken som var hadde å by på.

Samme uke som den hvite røyken steg opp fra pipa foran titusenvis av mennesker på Petersplassen og dermed annonserte det nye overhode for den katolske kirke, fikk forskere ved CERN endelig bekreftet det såkalte Higgs Bosonet. Gudepartikkelen, som den også kalles, ble oppdaget i 2012 og forskere ved CERN annonserte i uken som var at de har funnet sterke tegn på dens eksistens.

Samtidig som den katolske verden jubler over at man har fått en pave fra Sør-Amerika for første gang, var italienske biskoper derimot såpass sikre i sin sak på at den nye paven kom til å bli italiensk at de sendte ut en pressemelding hvor de gratulerte en biskop fra Milan. Problemet var imidlertid at den nye paven, Jorge Bergoglio fra Argentina, allerede ti minutter tidligere hadde holdt sin tale til massene på Petersplassen.

Værgudene var ikke særlig medgjørlige i uken som var i deler av Europa, inkludert Belgia. Da de snøstormliknende tilstandene var som verst, ble det satt ny rekord i bilkølengde – ikke mindre enn 1700 kilometer - i Belgia. For å sitere ett av landets nyhetsmedier: Det var morgenrushet fra helvete.

Vi har fortsatt feiringen av kvinnedagen 8. mars friskt i minne, og forskjellene mellom menn og kvinner er fortsatt et aktuelt tema. I en ny studie som refereres i The Telegraph påstås det at kvinner lyver mer på sosiale medier enn menn, mens Reuters melder om at formel 1-kjørere kaller bilene sine ved kvinnenavn. Formel 1-kjører Sebastian Vettel håper at hans «Hungry Heidi» vil gi ham verdenstittelen også dette året. Mon tro om han snakker om bilen eller kjæresten.

Gjerningsmannen vender alltid tilbake til åstedet, sies det. Det var muligens det som skjedde da en mann forsøkte å selge malerier av blant annet Picasso og Monet til et museum i Nederland. Problemet var bare at disse maleriene hadde blitt stjålet fra akkurat det samme museet tidligere, og mannen ble raskt anholdt av tysk politi.

Mediebransjen er i endring og må i likhet med andre bransjer spare og kutte. Om det var årsaken til den pussige situasjonen som oppstod i forrige uke vet vi ikke. Uansett, en dansk reporter brukte bilder fra dataspillet «Assassin’s Creed 2» til å illustrere en nyhetssak i forbindelse med dekningen av konflikten i Syria. Feilen ble imidlertid raskt rettet opp og beklaget.

Til toppen