Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Uken som var – uke 14

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

En ny kjølig årstid, endeløse bilkøer, politiske bier og missekonkurranse for katter var noe av det vi bet oss merke i da vi foretok et uhøytidelig sveip over ukens som var.

Brussel er den tiende verste byen i Europa når det gjelder endeløse bilkøer. Det viser fersk statistikk. Foto: EU-delegasjonen

Vinteren har vært uvanlig lang og kald flere steder på kontinentet. I Brussel fikk vi det andre blaffet av vår i helgen som var, men frostnetter truer fortsatt hageaktivitetene.

Kanskje derfor ikke så rart at en av de irske aprilspøkene i år var et forslag om en ny kjølig årstid kalt «sprinter» fra 1. februar til 30.april, slik at våren først innledes første dag i mai. Siden ideen kom fra det irske EU-formannskapet, innføres den kjølige mellomårstiden som et direktiv ifølge spøken. Dette ville fått følger for såvel Vivaldis årstider som en populær italiensk pizza.

Endeløse bilkøer er ingen spøk. Og dem er det mange av, både i Europa og andre verdensdeler. Trafikken i EU-hovedstaden kan være håpløs, men nå gleder man seg over at Brussel raser nedover på listen over de verste byene og for øyeblikket ligger på tiende plass på europalisten og grundig slått av så vel Moskva, Istanbul og Warszawa.

Kanskje en idé å gjøre som Estlands hovedstad Tallin hvor man innførte gratis offentlig transport tidligere i år for alle registrerte innbyggere i byen. Dette er intet mindre enn en verdensnyhet og etter tre måneder ser tiltaket ut til å være en suksess, blant annet fordi flere personer drar inn til sentrum i helgene og bidrar til å stimulere økonomien ved at de handler mer. Frykten for manglende kapasitet blant buss og trikk har så langt vært ubegrunnet.

Det summer snart for alvor i den franske nasjonalforsamlingen, bokstavelig talt. I et forsøk på å fremme produksjon av honning fri for sprøytemidler, har man plassert  tre bikuber på taket av bygningen. Det er forventet at de tre bikubene i rødt, hvitt og blått skal produsere inntil 150 kilo honning i året, og fremstøtet er et eksempel på en trend som sprer seg i Europa med å plassere bikuber på hustak. Antall bier går ned over hele verden og dette er til stor bekymring. I EU diskuterer man blant annet forbud mot plantevernmidler som kan skade bestanden av bier.

Skjønnhet eller udyr? Bedøm selv – bildene taler sitt eget språk og er hentet fra en misse- (og mister?) kåring blant katter i uken som var.

Til toppen