Historisk arkiv

Uken som var – uke 18

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Vi fikk med oss noen høylytte nyheter i uken som var, med blant annet forskere som oppdager skrikende trær og en stillingsutlysning som innebærer å brøle til isbjørner.

Vi fikk med oss noen høylytte nyheter i uken som var, med blant annet forskere som oppdager skrikende trær og en stillingsutlysning som innebærer å brøle til isbjørner. 

En norsk stillingsutlysning har nådd ekstra mange lesere denne uken. Det internasjonale nyhetsbyrået AP har nemlig videreformidlet at jobben som «polar bear spotter» på Svalbard er ledig. Jobben innebærer å være på utkikk etter isbjørn og advare forskere som befinner seg i nærheten dersom den dukker opp.

Jobben innebærer at man må bære skytevåpen, men stillingsutlyser Helge Solli beroliger de som ønsker å søke på jobben med at man vanligvis ikke trenger å fyre av mer enn et høylytt rop for å skremme unna isbjørnen.

Mens det er forventet at isbjørnvokteren bruker stemmen for å holde isbjørn unna, har forskere i Sveits oppdaget at en helt annen livsform også må «skrike» for å overleve. Når trær forsøker å trekke til seg vann lager de nemlig det et forskerteam i Grenoble beskriver som et skrik idet de slipper ut luftbobler. Grunnen til at en tur i skogen likevel oppfattes som en fredelig opplevelse for mennesker er at «skriket» ikke er hørbart for det menneskelige øret.

En som har hevet stemmen i helgen er skuespiller Helen Mirren, som for tiden spiller dronning Elizabeth II i teaterstykket The Audience. En gruppe trommeslagere laget så mye bråk i gaten utenfor teateret at skuespilleren selv avbrøt en forestilling for å gå ut på gaten og be musikerne holde kjeft – ikledd fullt dronningkostyme. Ifølge skuespilleren fikk bråkmakerne «a royal ticking off», og stoppet umiddelbart med trommingen.

Til sist har EUObserver rapportert om en kjent statsleder som ikke er så opptatt av å heve stemmen, men som er misunnelig på at menn har dypere stemmer enn kvinner. Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har nemlig uttalt at det å ha en dyp stemme utgjør en forskjell for politikere, og at hun selv forsøker å snakke med dyp stemme.

I det samme intervjuet avslører hun også at hun ikke føler seg som forbundskansler når hun kokkelerer på kjøkkenet. Om det får middagsgjestene hennes til å hyle av glede forblir uvisst.