Uken som var – uke 24

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

I uken som var har svenske togkonduktører fått lov til å bytte fra skjørt til shorts, Fankrike har kvittet seg med ordet «hashtag» og i Tsjekkia har de funnet opp en flyvende sykkel.

Illustrasjonsfoto: Morguefile

I uken som var har svenske togkonduktører fått lov til å bytte fra skjørt til shorts, Fankrike har kvittet seg med ordet «hashtag» og i Tsjekkia har de funnet opp en flyvende sykkel.

Forrige uke skrev vi om togkunduktørene i det svenske selskapet Arriva som begynte å kle seg i skjørt etter at de ble nektet av selskapet å kle seg i kortbukser i sommervarmen. Selskapet har nå endret sitt bekledningsreglement, og tillater de ansatte å gå i kortbukser. En talsmann for selskapet har dessuten presisert at dersom de mannlige ansatte ønsker å fortsette å gå med skjørt er de også velkommen til å gjøre det.

Den tyske bankansatte som sovnet ved pc-en og ved et uhell overførte 222 222 222,22 euro ble nok også ganske varm i toppen da han oppdaget feilen han hadde gjort. Skylden for hendelsen ble lagt på den søvnige bankansattes sjef, som fikk sparken for ikke å ha oppdaget feilen. Forrige uke beordret derimot delstaten Hesse banken å gi vedkommende jobben tilbake.

Systemet med lunsjkuponger er velkjent for arbeidstagere i Belgia, og også andre som har fått oppleve å stå i kø i belgiske matbutikker mens kupongene skal undersøkes, stemples og legges i en liten pose under pengeskrinet i kassaapparatet. Ifølge Le Soir viser det seg at lunsjkuponger verdt 35 millioner euro forsvant eller ikke ble benyttet 2007 og 2011. Myndighetene håper nå å løse problemet ved å innføre elektroniske lunsjkuponger.

Tanken om flyvende biler er trolig like gammel som bilen selv, og har blitt forsøkt utviklet flere ganger, hittil uten særlig hell. Et tsjekkisk selskap forsøker nå en ny tilnærming for å gjøre flyving mer dagligdags, ved hjelp av flyvende sykler. Sykkelen, som veier 95 kilo og drives av to batteridrevne propeller, er ment å brukes til å fly over bilkøer i trafikken, så syklisten slipper å sykle sikksakk mellom bilene for å komme seg fram. Om oppfinnelsen blir en suksess gjenstår å se, i første omgang må den måle seg mot engelske John Carvers flyvende sykkel, kalt Flyke, som har fløyet Storbritannia på tvers.

Facebook har innført bruk av såkalte «hashtags» denne uken, og samme uke bestemte Frankrike seg for å fjerne bruken av det engelske ordet. Fra nå av skal «hashtag» i Frankrike beskrives som «mot-dièse», som kan oversettes med «skarpt ord». Vedtaket følger en avgjørelse fra 2003 om å endre «e-mail» til «courriel».

Til toppen