Uken som var – uke 38

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Hvordan drikke seks millioner liter øl uten å oppføre seg som idioter, våt protest mot turistskip, en ærlig finner av et vinnerlodd og advarsel mot sukker som vår tids verste narkotikum, er blant sakene vi festet oss ved da vi tok et uhøytidelig nyhetssveip over uken som var.

Litervis med øl, salte kringler, fete kyllinger, ompamusikk, lærbukser og tivoli – verdens største ølfestival startet i helgen som var. Seks millioner besøkende skal drikke i snitt en liter øl hver under årets oktoberfest i München. Avisene meldte om dyrere øl og forventet besøksrekord, mens byens ordfører Christian Ude benyttet anledningen til å understreke at man ikke trengte å drikke som idioter da han åpnet festivalen for 180. gang.

Fuktig også i Venezia hoppet folk i sjøen for å protestere mot det økende antallet cruiseskip som anløper byen. Motstanderne hevder at de ruvende skipene skygger for byen og at de drukner Venezia i turister. Sist lørdag ankom ikke mindre enn tolv skip samtidig med et antall passasjerer som utgjorde halvparten av byens befolkning. Samtidig gir cruiseanløpene jobb til 5000 lokale familier.

Mens millioner av amerikanere og folk ellers på kloden fortsatt lurer på hva reven sier etter å ha sett den mye omtalte Ylvis-videoen, kan du med egne øyne oppleve hvordan det er å fly som er ørn. Bli med på en glideflukt utenom det vanlige i de franske alper, nærmere bestemt Chamonix i en videosnutt som ble lagt ut på internett i uken som var.

Ærlighet varer lengst. Det gjelder i alle fall for en spansk mann som fant et vinnerlodd verdt 4,7 millioner euro eller om lag 38 millioner kroner. Jeg ville ikke ha fått sove om natten dersom jeg forsøkte å heve gevinsten, sa mannen i et intervju med BBC. Dersom den rettmessige eieren ikke gjør seg til kjenne, blir den ærlige finneren likevel en holden mann siden gevinsten da tilfaller ham.

Sukker er svært avhengighetsskapende og bruken bør derfor begrenses og produkter som inneholder søtstoffet må påføres advarsler. Det mener helsesjefen i Amsterdam som karakteriserer sukker som et narkotikum, ja faktisk det farligste og lettest tilgjengelige i vår tid. En diett er ikke, det må terapi til for å bekjempe sukkersuget, mener helsesjefen.

God uke!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen