Historisk arkiv

Uken som var – uke 3

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Vi har notert oss at en lama har blitt gitt bort i kongelig presang, at Russland har bestemt seg for å lande på månen, og at britiske forbrukere nekter å spise hest.

Vi har notert oss at en lama har blitt gitt bort i kongelig presang, at Russland har bestemt seg for å lande på månen, og at britiske forbrukere nekter å spise hest.

I anledning hennes seksti år på tronen fikk Storbritannias dronning Elizabeth et gavedryss uten sidestykke. Blant de mest kuriøse gavene var en liten lama og en elefant. Hennes mann, prins Philip, fikk blant annet øl og et gullsverd. Om det var meningen at han skulle bruke det til å trekke opp ølkorker med, er uvisst.

Mens dronningen fikk en lama, har et annet firbeint dyr også fått oppmerksomhet i britiske medier. I Storbritannia og Irland er forbrukere i harnisk etter at hestekjøtt har blitt oppdaget i hamburgere solgt i flere supermarkeder. Forskere spør seg nå hvorfor briter og irer er så skeptiske til å spise hestekjøtt, når det er vanlig på menyen i mange andre land, blant annet i Frankrike og Belgia. Historiker Ivan Day mener å ha svaret, og sier det skyldes hestens bruksområde som transportmiddel.

«Før jernbanen var hesten det vanligste transportmiddelet. Du spiser ikke din Aston Martin», sier han til BBC.

Et transportmiddel som er mer uvanlig enn både hest og Aston Martin er romfartøy. Russland planlegger nå en månelanding med et ubemannet fartøy i løpet av 2015. Ekspedisjonen blir Russlands første månelanding siden 1976, og president Vladimir Putin er forberedt på å bruke en milliard dollar på prosjektet.

Om det skulle skorte på statlig finansiering av det russiske romfartprosjektet kan kanskje romfartsinteresserte belgiere avse en slant til forskningen. Ifølge Eurostat er nemlig belgierne Europas rikeste, med en gjennomsnittsformue per person på 67.158 euro. I tillegg melder Le Soir at Belgia har Europas nest høyeste andel offentlig ansatte. Kun Kypros har flere offentlig ansatte per innbygger enn Belgia.