Uken som var – uke 42

Et uhøytidelig skråblikk på uken som var sett fra Brussel

Franskmennene frykter at baguetten skal forsvinne, det stormer rundt en ny film om Grace Kelly, refleksvester for frittgående høner og en parkeringsbot som tok oppmerksomheten fra en likestillingspris. Det er noen av de mer uhøytidelige nyhetene i uken som var.

I England kan man få kjøpt refleksvester, slik at frittgående haner og høner kan gå trygt over gaten i mørketiden. Illustrasjon: Morguefile

Coucou, har du husket brødet? Det er tittelen på en landsdekkende kampanje som har pågått i Frankrike siden før sommeren. Formålet er å få franskmenn til å spise mer baguetter og annet brød, etter at salgstallene har vist en nedadgående trend de siste årene. Årsaken er nye spisevaner, samt at stadig flere bakerier har byttet ut nybakt baguette med frossent brød.

Båndene mellom Spania og Portugal på den ene siden og deres tidligere kolonier i Amerika på den andre siden blir løsere. På det nylig avholdte ibero-amerikanske toppmøtet i Panama City glimret nemlig halvparten av statslederne med sitt fravær. Noen, som den nylig opererte spanskekongen, hadde gyldig forfall. Det dårlige oppmøtet fikk imidlertid de fremmøtte til å konkludere med at man heretter skal møtes annen hvert år istedenfor.

Det nærmer seg premiere for den nye filmen om Grace Kelly med Nicole Kidman i hovedrollen. Men nå krangles det for åpen scene, og det er mulig premieren utsettes til 2014. I et intervju med avisen Liberation anklager regissør Olivier Dahan den amerikanske distributøren for å ha redigert om filmen til det ugjenkjennelige. Om ikke annet, bidrar disputten til mer oppmerksomhet om filmen om fyrstinnen av Monaco.

New York Times roste Belgias stadig høyere stjerne på pop-himmelen, Stromae, opp i skyene i uken som var. I et bredt anlagt intervju presenteres den unge låtskriveren og sangeren som en formidler av dance-pop som tar opp i seg den grå stemningen som henger over Europa. Neste måned legger Stromae ut på turné i Frankrike. Konsertene i Antwerpen og Brussel er for lengst utsolgt.

Det skrives stadig nye kapitler i sagaen om Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Sist lørdag ble han utestengt fra parlamentet og valg i to år som følge av dommen om skattesnusk. Men siden Berlusconi er senatsmedlem, krever beslutningen et vedtak i det øvre kammeret i den italienske nasjonaforsamlingen.

I uken som var mottok tidligere utenriksminister Hillary Clinton den prestisjetunge Chatham House-prisen for sitt diplomatiske arbeid og innsatsen for å fremme likestilling og like rettigheter for kvinner og jenter. I media var det derimot parkeringsboten hun fikk de 45 minuttene bilen hun kjørte stod feilparkert da Hillary mottok prisen som fikk de største overskriftene.

Høsten er mørketid og da er det på tide å finne frem refleksbrikker og –bånd for å bli sett  når man beveger seg langs gater og veier i skumring og mørke. Det gjelder også for frittgående høner og haner. I England får man kjøpt spesiallagde refleksvester for fjærkre slik at de kan krysse veien på en sikker måte. Salget går visstnok strykende, og den rosa modellen er dobbelt så populært som den gule varianten.

God uke!

Til toppen