Historisk arkiv

Uken som var – uke 49

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på uken som var, sett fra Brussel

Ølkrig mellom Belgia og Frankrike, en app mot nynazistiske sangtekster og protest mot møkkajobb i Brussel var blant de mer uhøytidelige sakene i uken som var. Og så ble årets offentlige toalett i Storbritannia kåret, må vite.

Kriek-krigen mellom Belgia og Frankrike fortsetter. Den belgiske finansministeren har skrevet et sint brev til sin franske kollega for å protestere mot Frankrikes planer mot å øke skatten på øl som inneholder mer sukker en vanlig. Og det gjør det søke belgiske ølet som går under navnet Kriek. Tdligere i år økte Frankrike skattene på utenlandsk øl med 160 prosent.

I Tyskland har politiet laget et mobilprogram som kan gjenkjenne musikk med nynazistiske tekster. Tjenesten minner om det populære appen Shazam som skanner låter og i løpet av få sekunder forteller navn, artist og hvilket album sangen tilhører. I  følge tysk lov er det forbudt å forherlige nazistisk ideologi og appen kan bli et effektivt hjelpemiddel derom man bestemmer seg for å ta den i bruk.

Å holde Brussels gater rene er en skikkelig møkkajobb. Det mener byens gatefeiere. Nå har de ansatte i renovasjonsetaten skrevet brev til Belgias innenriksminister hvor de klager over all hestemøkken i gatene i Brussel. Det står ikke i vår arbeidsbeskrivelse. Politirytterne bør på linje med byens hundeeiere sørge for å fjerne skiten selv, heter det i brevet.

Så er den her igjen, den 26 utgaven av det britiske åpne mesterskapet, eller Oscar om man vil, i toaletter. Ja, du hørte riktig. Hvert år kåres det fineste avtredet, melder The Telegraph. Intensjonen til Den britiske toalettforeningen er den aller beste: Å heve standarden på offentlige toaletter. Vi sier ikke mer, men bemerker i parentes at artikkelen er rikt illustrert.

I Belgia og Nederland feiret man Sint Nicolaas i uken som var. Den årelange tradisjonen skapte i høst en rasismedebatt som har holdt seg varm frem til selve feiringen 5. desember i Nederland og dagen derpå i Belgia. Det er spesielt karakteren ”svarte Petter” (Swarte Piet) kritikken har handlet om, en gutt som malt svart i ansiktet og med rødmalte lepper følger Sint Nicolaas på sin vandring fra hus til hus.

Har barna vært snille, vanker det en gave, har de vært slemme kan man både få ris og i verste fall bli stappet i sekken og tatt med tilbake til Spania. Nå er årets feiring over, og store som små kan konsentrere seg om sju sorter, ribbe eller pinnekjøtt og slips eller strømper til far.

God uke!