Uken som var – uke 50

Et uhøytidelig skråblikk på uken som var, sett fra Brussel

Belgiere bor tett, men på Mars er det foreløpig god plass. En pianospillende politimann i Praha fikk oppmerksomhet, og en museumsdirektør mente julenissen tilhører verdensarven. Blant annet, i uken som var.

Kineserne landet på Månen i helgen som var, men tolv belgiere vil heller bo på Mars. Illustrasjon: Morguefile

Forrige helg landet kineserne ”plutselig” på Månen, skal vi tro europeiske nyhetsmedier. Vi har litt vanskelig for å tro at en så omfattende ekspedisjon kom som en overraskelse. Uansett, det var en ubemannet romferd. Derimot planlegger en rekke europeere, inkludert tolv belgiere, å bosette seg på planeten Mars i en ikke altfor fjern fremtid.

En 32-åring kan sågar tenke seg å bosette seg permanent på den røde planeten når han kommer frem etter en sju måneders reise som er planlagt i år 2022. Kona er ikke like begeistret for ideen, men mannen lover å holde kontakt med henne og barna via internett.

Planene om et gigantisk casino nær den spanske hovedstaden Madrid er lagt på is. Under navnet ”Eurovegas” skulle det etter planen bygges ikke mindre enn seks spillebuler og tolv hoteller, som igjen skulle bidra til å skape 250.000 arbeidsplasser. De amerikanske utbyggerne ville blant annet ha lavere skatt på gambling og unntak fra den spanske røykeloven, noe myndighetene ikke gikk med på.

Det nærmer seg jul og de kommersielle forberedelsene går på høygir. I Tyskland mener en museumsdirektør at den originale julenissen som han mener stammer fra Tyskland er truet av den stadig mer dominerende, amerikanske utgaven som til forveksling likner på Coca Cola-nissen. Museumsdirektøren vil derfor føre den europeiske nissen opp på UNESCOs verdensarvliste. Muligens bør både adventskalenderen, juletreet og julemarkedet som alle stammer fra Tyskland beskyttes på samme måte, mener hun.

En pianospillende politimann i en av Prahas gater fikk mye oppmerksomhet på blant annet Youtube i uken som var. Politimannen tok seg en musikalsk pause ved et av de offentlige pianoene som er utplassert i den tsjekkiske hovedstaden til glede for tilfeldig forbipasserende. Initiativtakerne håper å ha 30 slike pianoer på plass innen neste sommer.

Vi ønsker en god uke - og en riktig god jul - til alle!

 

Til toppen