Uken som var – uke 6

Et uhøytidelig skråblikk på uken som var sett fra Brussel

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

En skuespiller med papirpose over hodet på den røde løper, høylytte protester mot avlivingen av en dansk giraff, rekordmild vinter i Belgia og invitasjoner som må skrives på nytt er blant de mer uhøytidelige nyhetene i uken som var.

Vinteren i Belgia har vært rekordmild. Nå håper man på at våren er like om hjørnet. Illustrasjon: Morguefile

Filmfestivalen i Berlin er i gang og med det jakten på gullbjørnen – det gjeveste trofeet som deles ut under konkurransen. En av filmene som får oppmerksomhet er Lars von Triers nye film Nymphomaniac, og det ble en viss oppstandelse på pressekonferansen.

Det var ikke på grunn av de eksplisitte scenene, men fordi en av skuespillerne avbrøt pressekonferansen og gikk sin vei. Han dukket senere opp på den røde løperen med en papirpose over hodet med teksten ”jeg er ikke berømt ¨lenger”. Slik blir det også overskrifter av.

Privatlivet til Frankrikes president Francois Hollande har skapt en viss hodepine for det Hvite Hus i Washington. Denne uken drar den franske presidenten på det første statsbesøket til USA siden 1996. Under slike besøk er en middag med president Obama en del av et offisielle programmet. Etter bruddet mellom  Hollande og hans partner, måtte staben til Obama makulere 300 invitasjoner siden Frankrikes president nå reiser alene over Atlanteren. Og det spekuleres i media over den nye

I Belgia har det til nå vært en uvanlig mild vinter. Det har knapt vært minusgrader og snøvær. Værstatistikken viser at det ligger an til å bli rekordvarmt - den mildeste vinteren siden de offisielle målingene startet på 1800-tallet. Men ikke så godt at det ikke er galt for noe. Mildværet har gitt en kraftig nedgang i salget av varme ytterplagg. Og pollensesongen er i gang.

En knapt to år gammel giraff ved navn Marius som inntil søndag levde i dyrehagen i København fikk mye oppmerksomhet i uken som var. Da det ble kjent at den populære giraffen skulle avlives, medførte det både høylytte protester fra små og store i Danmark og ellers i verden, samt direkte drapstrusler rettet mot de ansatte i dyrehagen.

Det ble også tatt ille opp at giraffen ble obdusert foran barn og voksne og deretter endte sine dager som løvemat. Ledelsen ved dyrehagen begrunnet avlivingen med at de ikke hadde plass til flere giraffer og at publikum hadde godt av å lære at løver spiser dyr og ikke pølser.

Flere nyheter fra dyrenes verden. I den engelske byen Bristol jakter man på en krokodille som skal være på rømmen. Den første vitneobservasjonen kom fra en bussjåfør som mente å ha sett krokodillen under en bro.

Deretter kom det flere meldinger, og historien ble raskt en gjenganger på sosiale medier hvor det ble opprettet en egen profil på Twitter til ære for krokodillen. Det gjenstår å se om historien medfører riktighet, og det hører med til fortellingen at den lokale zoologiske hagen ikke savner noen krokodille.

God uke!