Uken som var – uke 7

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Det oppdages stadig nye arter i Europa, i England vil arkitekter konstruere et hus inspirert av edderkoppnett og i Frankrike har man gjenskapt Jorden rundt på 80 dager – med sitrusfrukter.

(Illustrasjonsfoto: Morguefile / rghitulescu)

Det oppdages stadig nye arter i Europa, i England vil arkitekter konstruere et hus inspirert av edderkoppnett og i Frankrike har man gjenskapt Jorden rundt på 80 dager – av sitroner.

I London har arkitekter konstruert det de mener kan bli framtidens hus, men for mange vil det nok framstå som et skrekkelig sted å bo. Huset, som er laget av plast, ser nemlig ut som om det er spunnet av en gigantisk edderkopp. Konstruksjonen er del av en konkurranse om å produsere det første huset som i helhet kan trykkes opp av såkalte 3D-skrivere.  Ifølge arkitektene bak edderkopphuset vil det ta tre uker å produsere alle delene huset består av, mens det kun vil ta én dag å sette det sammen. Skeptikere har allerede gjort seg bemerket i kommentarfeltene i britiske aviser, og den største bekymringen ser ut til å være hvordan man kan støvsuge gulvet i spindelvevhuset.

Man skulle kanskje tro at de fleste uoppdagete dyrearter lever i regnskogen, men ifølge BBC oppdages det 700 nye arter hvert år, bare i Europa. Det er riktignok ikke snakk om store pattedyr, men insekter - og det finnes fortsatt flere uoppdagete enn oppdagete arter. Det er heller ikke kun i avsidesliggende deler av Europa det oppdages nye arter; i Spania ble nylig en ny art av veps oppdaget på en parkeringsplass. «Vi kjenner så langt bare toppen av isfjellet», sier forsker Benoit Fontaine ved Muséum national d'histoire naturelle i Paris til BBC.

Å kjøre med rattet på venstre side er en utfordring for turister som skal kjøre bil i England, men denne utfordringen er engelske forskere nå i ferd med å fjerne. Ved Universitetet i Oxford har forskere laget en bil som kjører av seg selv – ved hjelp av et nettbrett. Bilen har små kameraer og lasere montert på utsiden som fungerer som bilens øyne. Forskerne mener teknologien kan tas i kommersiell bruk innen 15 år. Om det vil føre til en oppblomstring av bilturisme i Storbritannia får tiden vise.

For den som vil ut på en lengre reise enn en bilferie i England kan en tur til den franske byen Menton være en god ide. Der er nemlig Jorden rundt på 80 dager temaet for den årlige sitronfestivalen, og besøkere kan beskue Big Ben, Frihetsgudinnen, japanske pagoder, elefanter og luftballonger – alt laget av sitroner og appelsiner. Franskmennene har tydeligvis oversatt det engelske uttrykket «when life gives you lemons» til fransk. 

Til toppen