Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ukraina sentralt på OSSEs 25. ministerråd i Milano

- OSSE er en viktig arena for sikkerhetspolitisk diskusjon og konfliktforebygging. I en polarisert verden blir OSSEs innsats for sikkerhet, samarbeid og demokrati stadig viktigere, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksministre fra de 57 medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) møtes 6. og 7. desember i Milano for å diskutere sikkerhetssituasjonen i OSSE-området og organisasjonens aktiviteter. Ministerrådet er OSSEs sentrale beslutningsorgan. Ministerrådet er ett av få fora hvor stormakter som USA og Russland møtes.

Ukraina sentralt på OSSEs 25. ministerråd i Milano
Ukraina sto sentralt på OSSEs 25. ministerrådsmøte i Milano. OSSE-ambassadør Steffen Kongstad (med papirene i fanget) følger nøye med på utenriksministerens innlegg. Foto: Guri Solberg, UD

Situasjonen i Ukraina og den siste eskaleringen i Azovhavet er  sentralt på ministerrådsmøtet. OSSEs sendelag (SMM) i Ukraina er organisasjonens største feltoperasjon, og får gode skussmål for innsatsen med overvåking og konflikthåndtering. Norge har tolv observatører i SMM.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide på OSSEs ministermøtet i Milano.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide var en av 57 utenriksministere på OSSEs ministermøtet i Milano. Foto: Guri Solberg, UD

- Vi er bekymret for situasjonen i Ukraina og i Azovhavet. Russlands maktbruk mot ukrainske fartøyer er uakseptabel. Under møtet og i det bilaterale møtet med Russlands utenriksminister gjentok jeg Norges tydelige oppfordring til Russland om å frigi fartøyene og mannskapet. Det er nå viktig at begge parter bidrar til å redusere spenningen i området, sier utenriksministeren. 

Andre viktige temaer på dagsordenen er kampen mot terrorisme, uløste konflikter i OSSE-området og en rekke spørsmål knyttet til demokrati og menneskerettigheter.

- I innlegget mitt la jeg vekt på viktigheten av en regelbasert verdensorden og grunnleggende menneskerettigheter. Jeg pekte også på at kvinners fulle deltakelse er avgjørende for sikkerhet og konfliktforebygging i OSSE- regionen, sier utenriksminister Eriksen Søreide. 

Under ministerrådsmøtet hadde utenriksministeren bilaterale møter med utenriksministrene fra Russland, Østerrike, Montenegro, Hviterussland, Malta og Tadsjikistan.

Til toppen